Dîncu, despre un atac nuclear al Rusiei: O ameninţare de acest nivel înseamnă un eşec pentru Vladimir Putin

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Inquam Photos/ Virgil Simionescu
FOTO: Inquam Photos/ Virgil Simionescu

Ministrul român al Apărării, Vasile Dîncu, este de părere că ameninţarea lui Vladimir Putin cu armele nucleare reprezintă „un eşec” al operaţiunii militare, fiind ultimul nivel la care ar putea să acţioneze.

 „O ameninţare de acest nivel, cu zona nucleară, înseamnă un eşec pentru Vladimir Putin. Este nivelul la care nu se acţionează, acela este ultimul nivel. Este o formă de autodistrugere pentru orice lider. Asta înseamnă un eşec  al operaţiunii, să încerci să sperii lumea cu o asemenea ameninţare. Este aberant. Cred că această construcţie strategică a zonei nucleare nu are un singur buton. Cred că are mai multe şi nu poate să se întâmple prin voinţa uni singur om. Credem că există încă raţionalitate şi în Federaţia Rusă”, a transmis ministrul Apărării, marţi, într-o intervenţie la Digi24.

Totodată, Vasile Dîncu a precizat că românii nu trebuie să se teamă în acest moment de o extindere a conflictului dintre Rusia şi Ucraina.

 „Sigur că apropierea de teritoriul României nu poate decât să ne îngrijoreze şi din punct de vedere militar, dar nu există niciun element, am discutat şi în şedinţa CSAT, care să arate că este pus în pericol teritoriul României. Ne pregătim şi pentru ce este mai rău, este adevărat, dar este total improbabil un conflict între NATO şi Federaţia Rusă. Nu credem că există chiar atâta iraţionalitate prin care să se declanşeze un al treilea Război Mondial. Ne pregătim pentru orice situaţie, dar cetăţenii României nu au de ce să se teamă”, a explicat ministrul. 

Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a anunţat că a plasat forţele de descurajare în alertă de luptă, în ciuda negocierilor cu Ucraina de la graniţa cu Belarus, decizie care implică rachete strategice, Flota Nordică şi Flota din Pacific şi forţele aviatice cu rază lungă de acţiune, conform unui comunicat al ministerului. Anunţul ministrului rus vine după ce, duminică, Putin a avansat perspectiva unei escaladări nucleare cu Occidentul în privinţa Ucrainei, dând ordin ca „armele de descurajare” ale Rusiei să fie puse în alertă specială.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite