Dezvăluiri din PSD. Tudorel Toader o acuză pe Olguţa Vasilescu că s-a opus directivei privind spălarea banilor: Ce vor spune alegătorii noştri din străinătate?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Fostul ministru al Justiţiei Tudorel Toader a dezvăluit sâmbătă pe Facebook că unul dintre opozanţii implementării Directivei UE privind spălarea banilor din timpul guvernării Dăncilă a fost Lia Olguţa Vasilescu. Toader spune că argumentul acesteia din urmă pentru a nu implementa o directivă care a adus în cele din urmă României o amendă de 3.000.000 de euro a fost gândul la ce vor spune alegătorii din străinătate.

„Precizare !

Ca sa iti aduci aminte trebuie sa ai...minte, dar poate ne ajuta transcriptul de la Guvern. " Ce vor spune alegatorii nostri din strainatate, despre asa masura" a mai adaugat respectiva doamna.

Au fost argumentele pentru care nu s-a agreat promovarea unei OUG pentru transpunerea Directivei privind spalarea banilor.

PS: ulterior, in spatiul public, s-a vorbit ceva si despre actiunile la purtator”, a afirmat fostul ministru al Muncii Tudorel sâmbătă pe Facebook.

Comisia Europeană a obligat România la plata unei amenzi de 3.000.000 de euro pentru implementarea cu întârziere a Directivei UE privind spălarea banilor. Tergiversarea a fost orchestrată de Liviu Dragnea în timpul guvenării PSD, la mijloc fiind celebra firmă Teldrum, susţin surse politice pentru Adevărul. Printre executanţi: Viorica Dăncilă, Tudorel Toader şi alte cozi de topor.

Vezi şi: Moştenirea lui Dragnea: cum a ajuns România să plătească o amendă de 3 milioane de euro. La mijloc: Teldrum

În 2015, Uniunea Europeană a adoptat un document esenţial pentru combaterea corupţiei: Directiva privind prevenirea utilizării sistemului financiar în scopul spălării banilor sau finanţării terorismului. „Fluxurile de bani iliciţi pot deteriora integritatea, stabilitatea şi reputaţia sectorului financiar şi pot ameninţa piaţa internă a Uniunii, precum şi dezvoltarea internaţională. Spălarea de bani, finanţarea terorismului şi criminalitatea organizată rămân probleme semnificative care ar trebui abordate la nivelul Uniunii”, arată documentul. Conform tratatelor UE, fiecare stat comunitar este obligat să implementeze directivele UE în legislaţia naţională într-un termen cuprins între 6 luni şi doi ani. Data-limită pentru transpunerea Directivei privind spălarea banilor era 26 iunie 2017, potrivit unor surse diplomatice. 

La un an de la depăşirea datei-limită, Comisia Europeană a dat în judecată România la Curtea de Justiţie a UE pentru refuzul de a transpune în legislaţia naţională o directivă europeană. ”Până în august 2018, data sesizării CJUE, înca se putea evita condamnarea României. La nivelul departamentului pe care îl coordonam, au fost întocmite zeci de adrese si note de informare atât către Guvern, cât şi către celelalte instituţii de linie care aveau obligaţia transpunerii directivei. Undeva a existat mereu un blocaj. Este păcat să suporte contribuabilii suma de 3 milioane de euro pentru inacţiunea unor responsabili ce pot fi uşor identificati”, a mai spus Răzvan Horaţiu Radu. În toamna anului 2018, când începea procesul României la CJUE, premierul Viorica Dăncilă se răstea în Parlamentul European: ”Nu am venit să dau socoteală!”.

Iordache nu s-a putut abţine: a mai strecurat o şopârlă

În final, Guvernul Dăncilă a trimis în Parlament un proiect de lege, deşi încă avea la îndemână varianta ordonanţei de urgenţă. În Camera Deputaţilor, Florin Iordache, autorul celebrei OUG 13, a inserat câteva prevederi controversate, care permiteau guvernului dreptul de a controla organizaţiile neguvernamentale, deşi documentul european nici vorbă să prevadă un asemenea paragraf. La presiunea societăţii civile, Florin Iordache a dat înapoi. Proiectul a devenit lege abia în iulie 2019. Prea târziu.

Pe lângă Liviu Dragnea, au contrinbuit masiv la această decizie: Viorica Dăncilă, Tudorel Toader, Florin Iordache, Marius Staicu şi Marius Vorniceanu, ultimii doi fiind şefii Oficiului pentru combaterea spălării banilor, instalaţi în funcţie de Liviu Dragnea. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite