Sondaj CURS: Românii cred că trebuie luate măsuri împotriva intereselor economice ale Austriei în țară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un sondaj arată că românii sunt de părere că este nevoie de măsuri împotriva intereselor economice ale Austriei în țara, ca urmare a votului împotriva aderării la Schengen, dar și de impunerea unei opoziții față de Austria în deciziile UE. 

56% din respondenți vor măsuri contra companiilor cu acționariat austriac FOTO Shutterstock
56% din respondenți vor măsuri contra companiilor cu acționariat austriac FOTO Shutterstock

Întrebați dacă România ar trebui să ia măsuri împotriva intereselor economice ale Austriei din țara noastră, ca urmare a eșecului privind aderarea României la Schengen, 56% repondenți au răspuns afirmativ, în timp ce 40% au răspuns negativ și doar 4% s-au abținut din a oferi un răspuns.

image

Cu privire la măsurile care ar trebui luate, 56% din respondenți au spus că este nevoie de blocarea achizițiilor statului român la companiile austriece, în timp ce 35% au dat un răspuns negativ și 9% s-au abținut, arată un sondaj Curs realizat la comanda PSD, potrivit surselor „Adevărul”. 

Privind răcirea relațiilor diplomatice cu statul care s-a poziționat împotriva aderării României la Schengen, 55% au răspuns afirmativ, 32% negativ și 13% s-au abținut. 

De asemenea, 46% dintre respondenți susțin că este nevoie de o acțiune la Înalta Curte de Justiție a Uniunii Europene (CJUE). 42% s-au poziționat însă împotrivă și 12% s-au abținut. 

44% susțin că România ar trebui să se opună Austriei în deciziile Uniunii Europene. Aici, 40% dintre respondenți s-au opus și 16% s-au abținut de la a oferi un răspuns. 

Românii vor opoziție față de Austria în deciziile UE 

Întrebați care este cea mai importantă măsură pe care ar trebui să o ia statul român, respondenții au răspuns, în primul rând, plasarea României împotriva Austriei în deciziile europene, cu 31%.

Măsura este urmată de acțiuni împotriva companiilor cu acționariat austriac din țară, cu un procent de 26%. Apoi, răzirea relațiilor diplomatice cu Austrie are un procent de 21%, iar o acțiune la Curtea de Justiție a UE are un procent de 19%. 

Cine poartă responsabilitatea eșecului în ochii românilor 

Deși 47% au răspuns că eșecul aderării la Schengen se datorează factorilor externi și 41% au răspuns că este vorba despre factori interni, respondenții l-au plasat pe președintele Klaus Iohannis ca principal vinovat, cu un procent de 23%. 

De asemenea, 12% au răspuns că este de fapt vorba despre o vină purtat de întreaga clasă politică, în timp ce doar 9% au dat vina pe Guvern, 7% au răspuns că este mai degrabă vorba de interesele companiilor private

image

Tot aici, 5% au dat vina pe șeful diplomației române, ministrul de Externe Bogdan Aurescu și 7% l-au considerat vinovat pe premierul Nicolae Ciucă. 

Șeful Afacerilor Interne, Lucian Bode, care participă la ședințele Consiliului JAI, apare cu un procent de 4%. 

Întrebați cine cred că a ajutat mai mult România în efortul de a intra în spațiul Schengen, 36% au răspuns că stânga europeană și 32% au răspuns că dreapta europeană.  

image
Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite