Deşeuri aduse ilegal în România. Eurodeputatul Eugen Tomac sesizează Guvernul şi Parlamentul şi are în vedere un referendum

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Facebook
Foto Facebook

Europarlamentarul Eugen Tomac (Partidul Mişcarea Populară, Grupul Partidului Popular European) va sesiza luni Guvernul şi Parlamentul în legătura cu problema deşeurilor aduse ilegal în România şi, dacă nu vor fi luate măsuri, va face demersuri pentru organizarea unui referendum pe acest subiect.

Iniţiativa vine după ce săptămâna trecută Liviu Bute, şeful IGPF, a anunţat că poliţia de frontieră a confiscat, de la începutul anului, mai mult de 4.600 de tone de deşeuri, în cadrul unei acţiuni desfăşurate împreună cu Garda de Mediu şi Direcţia Vămilor.

„Recunosc (...) că am rămas şocat când am citit ştirea din care rezultă că Poliţia de frontieră a confiscat 4.600 de tone de deşeuri care trebuiau să fie 'importate' în România. Ştiam că pentru unii protejarea mediului este doar o lozincă şi că în spatele acestor 'preocupări' se aduc deşeuri în România contra unor sume derizorii. Nu mi-am putut, însă, imagina că se închid ochii la această crimă şi că în ţara noastră intră anual zeci de mii de tone de deşeuri din alte state'', scrie eurodeputatul luni pe pagina sa de Facebook.

„Voi sesiza astăzi Guvernul României şi Parlamentul pe acest subiect, pentru că trebuie urgent luate măsuri radicale. În cazul în care voi sesiza că solicitarea transmisă autorităţilor nu produce efecte şi vom primi în continuare deşeuri inutilizabile şi toxice pe teritoriul României, îmi rezerv dreptul de a crea un comitet de iniţiativă care să declanşeze organizarea unui referendum pe acest subiect. Românii sunt cei care trebuie să decidă dacă sunt sau nu de acord ca în ţara noastră să fie aduse deşeuri în condiţiile în care nu avem un sistem de selectare şi reciclare a deşeurilor din Romania şi nici gropi suficiente pentru a gestiona propriile deşeuri'', subliniază Tomac.

Acesta pune accent şi pe lipsa dezbaterilor legate de mediu şi pe faptul că primăriile nu tratează cu seriozitate selectarea deşeurilor. El spune că prin neimplicare şi delăsare suntem părtaşi la distrugerea cu bună ştiinţă a aerului, apei şi solului României.

„Am citit toată legislaţia legată de transportul de deşeuri şi pentru a nu mai lăsa niciun fel de interpretare cred că trebuie stopată urgent această activitate. România are obligaţia să înceteze primirea oricărui tip de deşeuri şi să înăsprească legislaţia privind selectarea deşeurilor interne''. „Aerul, Apa şi Solul nu se negociază! Avem nevoie de un mediu sănătos, de un aer curat, de apă fără reziduuri şi de un pământ roditor. Este tot ce e mai bun ce le putem lăsa viitoarelor generaţii de români'', insistă eurodeputatul.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite