De ce se opune Şerban Nicolae votului electronic şi prin corespondenţă: costisitor, vulnerabil la fraude, alegătorii nu sunt familiarizaţi. Ce soluţii propune

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Senatorul PSD Şerban Nicolae a depus un proiect de lege dedicat votului în diaspora. Pentru evitarea cozilor, Şerban Nicolae propune înfiinţarea de noi secţii de votare şi instituirea de liste electorale permanente în străinătate. Senatorul PSD refuză însă votul electronic şi votul prin corespondenţă pentru românii din străinătate, pe motiv că sunt proceduri costisitoare şi nu asigură confidenţialitatea votului.

„În ceea ce priveşte votul electronic şi votul prin corespondenţă, se poate aprecia că acestea presupun costuri mult mai costisitoare faţă de prezenta propunere, introducerea de proceduri cu care alegătorii nu sunt familiarizaţi şi accentuarea unor suspiciuni cu privire la corectitudinea rezultatelor. Totodată, securizarea votului, confidenţialitatea acestuia şi certificarea înregistrării rezultatelor ar fi vulnerabile în faţa tentativelor de fraudă“, susţine Şerban Nicolae în expunerea proietului de lege dedicat diasporei.

Deşi senatorul PSD Şerban Nicolae refuză votul la distanţă, în 2015, Parlamentul a adoptat legea votului prin corepsondenţă pentru alegerile parlamentare cu votul decisiv al PSD. Însă votul prin corepsondneţă implemntat în urmă cu patru ani nu se aplică şi alegerilor prezidenţiale, locale şi europarlamentare, ci doar celor parlamentare. 

Septimius Pârvu, expert electoral la ONG-ul ExpertForum, susţine că proiectul lui Şerban Nicolae nu rezolvă, de fapt, problema cozilor la votul din străinătate. 

„Serban Nicolae a găsit solutia pentru a rezolva problema votului in străinătate. Cea mai proastă dintre ele, evident, solicitând alegătorilor cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate să voteze pe listele permanente, ca în ţara. Persoanele respective ar fi tăiate din listele permanente din ţară“, a scris Pârvu pe Facebook.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite