De ce a contestat Iohannis la CCR legea PSD care elimină cele 102 taxe. Dragnea: Preşedintele îi umileşte pe români. Sesizarea, discutată după alegeri
0Curtea Constituţională (CCR) a fost sesizată de preşedintele Klaus Iohannis pentru a arbitra disputa dintre Guvern şi PSD privind legalitatea şi sustenabilitatea legii votate de PSD prin care au fost tăiate 102 taxe. Liviu Dragnea susţine că şeful statului „îi umileşte pe români“.
Preşedintele Klaus Iohannis a contestat la Curtea Constituţională (CCR) legea votată de PSD, prin care se elimină cele 102 taxe nefiscale. Având în vedere că este campanie electorală, şeful statului nu s-a folosit de posibilitatea de a retrimite Parlamentului legea lui Liviu Dragnea, spre reexaminare, pentru a nu le oferi partidelor noi pârghii de populism, ci a lăsat Curţii decizia de a stabili dacă tăierea de taxe s-a făcut conform prevederilor constituţionale. „În ultima perioadă prea a devenit CCR arbitru pentru toate legile. Majoritatea legilor adoptate de Parlament au fost contestate la CCR“, a spus preşedintele Camerei Deputaţilor, social-democratul Florin Iordache, la Adevărul Live.
Decizia lui Iohannis de a respinge legea lui Dragnea a atras critici din partea liderilor PSD, care se aşteptau ca Iohannis să o întoarcă, mai întâi, în Parlament. „Înainte să recurgă la astfel de metode privitoare la legea prin care am eliminat cele 102 taxe, Klaus Iohannis ar fi trebuit să meargă la una din cozile la care românii stau doar pentru a plăti una din aceste taxe. Preşedintele îi umileşte pe români, iar motivaţiile pentru care trimite legea la CCR sunt exclusiv politice. Vreau să vă asigur că, şi de acum înainte, vom face tot ce este legal pentru a pune această lege în aplicare“, a răbufnit Liviu Dragnea, imediat după anunţul lui Iohannis.
Curtea Constituţională va anliza sesizarea preşedintelui Iohannis în data de 14 decembrie, la două zile după alegerile parlamentare, calendar care avantajează PSD. Social-democraţii vor putea susţine în campanie că au vrut să le taie taxele românilor, dar nu au fost lăsaţi de tripleta Cioloş-Iohannis-PNL.
Iniţiatorii au lucrat pe repede înainte, o procedură care nu a respectat anumite exigenţe. Anumite lucruri nu au fost suficient de bine clarificate de Parlament. Klaus Iohannis
Încalcă legea
În sesizare, preşedintele acuză încălcarea Legii responsabilităţii fiscal-bugetare de către Parlament în momentul adoptării legii iniţiate de Dragnea. Şeful statului arată că sunt interziste modificări majore în fiscalitate cu 6 luni înainte de alegeri, pentru că măsurile adoptate vor produce consecinţe imediate, fiind afectată execuţia în curs a bugetului de stat, şi nu doar a bugetului viitor.
Klaus Iohannis mai contestă faptul că Parlamentul trebuia să identifice în mod concret şi sursa de finanţare necesară pentru aplicarea legii şi să găsească soluţii concrete, având în vedere faptul că eliminarea simultană a acestor taxe implică o reducere importantă a veniturilor bugetare. PSD a indicat ca sursă de finanţare „creşterea economică“.
Şeful statului vorbeşte în sesizare şi despre situaţia TVR şi a Radioului public, arătând că eliminarea taxei radio-TV este de natură să genereze interpretări cu privire la statutul salariaţilor, în cazul în care instituţiile ar rămâne bugetate doar de la stat, şi poate afecta autonomia serviciilor publice de radio şi televiziune. Şeful deputaţilor Florion Iordache arată că această problemă poate fi rezolvată rapid, prin modificarea legii de fucnţionare a televiziunii şi a radioului public. „Să modificăm o lege adiacentă, cum e legea televiziunii şi a radioului, nu e problemă. Colegii mei de la cultură au o astfel de lege pe care o putem băga în circuit în viitorul Parlament. Nu trebuie să depindă televiziunea naţională de factorul politic, ci să fie prinsă suma pentru ea în buget “, spune Iordache. Şeful statului avertizează că prin această lege România riscă să depăşească ţinta de deficit de 3%, agreeată de ţara noastră în faţa organismelor internaţionale.
„Un susţinător al ideii eliminării unor taxe“
Purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei, Mădălina Dobrovolschi, a explicat că Iohannis nu repinge iniţiativa de eliminarea a unor taxe, însă nu este de acord cu modalitatea în care a făcut-o PSD. „Primul lucru pe care vreau să îl subliniez este că domnul preşedinte Klaus Iohannis e un susţinător al ideii eliminării unor taxe. Avem prea multe taxe, în esenţă reducerea numărului lor este o idee bună. Cazul de faţă este însă unul special. Vorbim despre o lege cu un impact bugetar semnificativ, care, chiar dacă presupune efecte importante, nu s-a bucurat de etapa normală şi necesară a unei dezbateri publice“, a spus Mădălina Dobrovolschi, care a acuzat „un periculos populism electoral“.
„Fără taxa TVR, aş fi promulgat legea“
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, la o dezbatere, că ar fi promulgat legea prin care sunt anulate 102 taxe nefiscale, recent adoptată, dacă nu ar fi cuprins şi eliminarea taxei radio-TV, şeful statului criticând Parlamentul pentru că nu a dezbătut această din urmă chestiune.
„Dacă nu ar fi fost printre aceste taxe cele două taxe care se plătesc pentru Televiziunea Publică şi Radioul Public, probabil că aş fi promulgat legea pur şi simplu, chiar dacă ar fi trebuit dezbătute anumite taxe", a adăugat Iohannis la o dezbatere cu privire la eliminarea taxei radio-tv, potrivit Agerpres.
Şeful statului a amintit că eliminarea unor taxe a fost una dintre temele sale de campanie electorală. „Această iniţiativă care a propus eliminarea unor taxe ar fi avut poate un impact foarte pozitiv dacă s-ar fi respectat câteva condiţii minimale, lucru care în esenţă nu ar fi rău, şi pot să spun foarte deschis că despre eliminarea unor taxe am scris şi eu în programul meu electoral anul trecut, spun şi eu ca şi mulţi români că avem prea multe taxe, trebuie să reducem dintre ele, să fie mai uşor de aplicat, să eliminăm o anumită birocraţie. Dar, din păcate, Parlamentul, dintr-un motiv pe care nu-l cunosc, bănuiesc că din cauza unui puseu, a intrat într-un procedeu de urgenţă. În două săptămâni, legea a trecut prin ambele Camere şi a primit şi vot final", a mai afirmat Iohannis.
Şeful statului a punctat şi faptul că „întreg demersul are o problemă majoră”, întrucât taxa a fost eliminată fără discuţii publice de bază pentru Televiziunea Publică şi Radioul Public, fără a pune ceva în loc.
El a susţinut că nu este convins că se doreşte eliminarea acestei taxe, precizând că după adoptarea legii de către Parlament a primit solicitări de întâlniri de la şefii celor două instituţii şi scrisori de la European Broadcasting Union — din care face parte şi TVR — şi de la alte organizaţii şi organisme internaţionale, sindicate să nu promulge acest act normativ.
Întrebat la Adevărul Live dacă va promulga sau nu legea privind cele 102 taxe, şeful statului a evitat un răspuns direct, dar a precizat cum vede, la nivel de principii, iniţiativa legislativă.
„Pe mine această abordare nu m-a convins deloc. Nu se poate lucra aşa. Ce să-şi imagineze un antreprenor: că azi există unele taxe, iar peste o săptămână sunt alte taxe, numai pentru că există campanie electorală“, a mai spus Klaus Iohannis.
Proiectul de lege care elimină 102 taxe nefiscale a fost adoptat, pe 25 octombrie, de către Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional. Astăzi se împlineşte termenul constituţional de 20 de zile până la care preşedintele Klaus Iohannis trebuie să decidă dacă promulgă sau nu legea. Şeful statului are la dispoziţie trei posibilităţi: să promulge legea, să o retrimită spre reexaminare sau să o conteste la Curtea Constituţională (CCR).