Cutremur în Maroc. Ciolacu: Autoritățile române sunt pregătite să ofere asistență

0
Publicat:

Premierul României a transmis un mesaj în urma cutremurului devastator din Maroc. Marcel Ciolacu a anunțat că autoritățile române sunt în strânsă legătură cu cele din Maroc și sunt pregătite să ofere asistență.

Marcel Ciolacu, premierul României FOTO: GOV
Marcel Ciolacu, premierul României FOTO: GOV

„În urma cutremurului devastator din Maroc, autorităţile române sunt în legătură strânsă cu autorităţile marocane şi sunt pregătite să ofere asistenţă. Gândurile mele se îndreaptă către victimele şi familiile îndoliate şi către salvatorii curajoşi care lucrează împotriva cronometrului”, a transmis Marcel Ciolacu pe Twitter.

Un mesaj în urma cutremurului a fost transmis și de președintele României. Klaus Iohannis s-a arătat întristat de tragedie și a precizat că gândurile sale se îndreaptă către familiile care și-au pierdut viața.

„Întristat de dezastrul care a avut loc aseară în Maroc. Gândurile noastre sunt la familiile celor care şi-au pierdut viaţa în această tragedie. Dorim însănătoşire grabnică răniţilor", a transmis Klaus Iohannis pe Twitter.

Cel puţin 632 de persoane şi-au pierdut viaţa în puternicul seism care a lovit Marocul în noaptea de vineri spre sâmbătă, provocând pagube enorme şi semănând panică la Marrakech, celebră destinaţie turistică, şi în mai multe alte oraşe, potrivit unui nou bilanţ oficial.

Centrul naţional pentru cercetare ştiinţifică şi tehnică (CNRST), cu sediul la Rabat, a indicat că seismul a fost de magnitudinea de 7 grade pe scara Richter, iar epicentrul său a fost localizat în provincia Al-Haouz, la sud-vest de oraşul Marrakech, destinaţie foarte populară printre turiştii străini.

Potrivit aceleiaşi surse, 329 de persoane au fost rănite, dintre care 51 se află în stare gravă.

MAE anunță prezența unor români

Ministerul Afacerilor Externe a anunțat că Ambasada României la Rabat (Maroc) nu a primit cereri de asistență consulară în urma cutremurului. MAE a precizat că există o solicitare de informații cu privire la existența unui grup de cetățeni români, care potrivit verificărilor se află în siguranță.

„Referitor la seismul produs la data de 8 septembrie 2023, în zona munţilor Atlas din Regatul Maroc şi care a afectat mai multe oraşe, Ministerul Afacerilor Externe (MAE), prin intermediul Ambasadei României la Rabat, s-a autosesizat şi a solicitat autorităţilor locale, în regim de urgenţă, informaţii cu privire la existenţa unor cetăţeni români printre persoanele afectate. Până în acest moment, Ambasada României la Rabat nu a primit cereri de asistenţă consulară, având doar o solicitare de informaţii cu privire la situaţia unui grup de cetăţeni români. Ca urmare a acestei solicitări, reprezentanţii ambasadei au întreprins demersuri pentru verificarea situaţiei şi au comunicat familiei că persoanele în cauză sunt în siguranţă”, a transmis MAE, potrivit News.ro.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite