AEP a dispus un control la partidul AUR. Se verifică modul de obținere a veniturilor și cheltuielile. Reacția partidului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autoritatea Electorală Permanentă a dispus un control la partidul AUR. Șeful AEP a precizat pentru „Adevărul” că se verifică „modul de încasare a veniturilor partidului din surse prevăzute de lege și din subvenții și modul de cheltuire a banilor”.

George Simion, președinte AUR FOTO: Inquam Photos
George Simion, președinte AUR FOTO: Inquam Photos

Președintele AEP, Toni Greblă, a precizat pentru „Adevărul” faptul că AEP a dispus un control la partidul AUR de la data de 1 septembrie, precizând că instituția a primit și mai multe sesizări în acest sens.

„Controlul efectiv a început pe data de 1 septembrie. Deci, am primit și sesizări, câteva, 7-10 din diverse orașe ale țări. De asemenea pe legea de organizare a Autorității și pe legea finanțării partidelor politice avem posibilitatea să ne autosesizăm din serviciu, având în vedere numeroasele știri, articole, comentarii apărute în mass-media”, a explicat Toni Greblă.

Șeful AEP a punctat că controlul stabilește „modul de încasare a veniturilor partidului din surse prevăzute de lege și din subvenții și modul de cheltuire a banilor”.

„Să vedem dacă (nr: banii) sunt cheltuiți în acord cu legea finanțării partidelor politice care impune anumite restricții în ceea ce privește cheltuirea banilor partidelor politice. Eu ce știu, că echipa de control va verifica modul de dobândire a veniturilor, modul în care au fost utilizați acești bani în diverse activități pe care le desfășoară partidul”, a precizat președintele AEP pentru „Adevărul”.

Întrebat când se va finaliza controlul dispus la partidul condus de George Simion, Toni Greblă a precizat că perioada este de două de la momentul începerii controlului: „Raportul îl vom publica pe pagina oficială a AEP-ului”.

„Adevărul” a încercat să intre în legătură cu directorul de comunicare al AUR, însă până în momentul publicării nu a fost primit niciun răspuns oficial din partea acestuia.

Partidul condus de George Simion a început recent o campanie de donație a 20.000 de ghiozdane complet utilate, înainte de începerea anului școlar.

De asemenea, în luna iunie partidul a început și o caravana medicală mobilă cu care s-a deplasat în mai multe județe ale țării. Șeful AUR a precizat la acea vreme că spitalul mobil a fost achiziționat cu banii proprii ai partidului, proveniți din donații și cotizații, fără a fi utilizați bani din subvenția publică acordată de la bugetul de star.

Reacția AUR

Într-un răspuns pentru „Adevărul”, AUR a precizat că decizia AEP de a controla modul de dobândire și cheltuire a banilor este „binevenit, întrucât clarifică orice suspiciune și ne degrevează de un efort birocratic suplimentar pentru anul viitor. Considerăm controlul AEP ca fiind firesc, atâta vreme cât vorbim de gestionarea și cheltuirea banului public”.

„AUR a furnizat echipei de control AEP toate documentele justificative solicitate și a dovedit că a respectat în cea mai mare măsură dintre toate partidele verificate legea si procedurile în domeniu. Această concluzie corespunde raportului privind controlul care tocmai s-a încheiat, referitor la activitatea partidului nostru de anul trecut”, se arată în răspuns.

De asemenea, AUR susține că partidul a colaborat „în permanență” cu AEP și a consultat instituția înainte de fiecare achiziție sau tranzacție care viza utilizarea fondurilor publice.

„Autoritatea cunoaște activitatea la zi derulată de către partid. Din acest punct de vedere i-au fost puse la dispoziție toate documentele justificative solicitate: extrase de cont, contracte, facturi”, se arată în răspunsul AUR pentru „Adevărul”.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite