Curiosul caz al tramvaielor pentru Capital─â ┼či al cre┼čterii pre┼úului lor. Firma c├ó┼čtig─âtoare, controlat─â de afaceristul care a garantat pentru creditul ┼čefului STB

0
0
adrian crit foto mediafax bogdan stamatin
Adrian Criţ, direcorul STB Foto Mediafax / Bogdan Stamatin

Cererea de cre┼čterea pre┼úului pentru achizi┼úia a 100 de tramvaie pentru Capital─â, realizat─â dup─â numirea unui nou ┼čef la STB, Adrian Cri┼ú, sprijinit ├«n trecut chiar de afaceristul Valer Blidar care controleaz─â firma c├ó┼čtig─âtoare, reprezint─â una din coinciden┼úele bizare ale unui contract ale c─ârui urm─âri le vom vedea ├«n cur├ónd, fiind ├«n continuare presiuni pentru semnarea unei anexe la contract, sus┼úin surse politice.

├Än┼úelegerea final─â ├«ntre Prim─âria Capitalei ┼či Asocierea Astra Vagoane C─âl─âtori SA (lider) ÔÇô CRRC QINGDAO SIFANGCO., LTD (asociat) a fost parafat─â pe 11 mai, dup─â cum a anun┼úat Nicu┼čor Dan, primarul Capitalei, ├«ntr-o conferin┼ú─â de pres─â. Astra Vagoane C─âl─âtori este controlat─â de omul de afaceri Valer Blidar, afacerist care ├«n trecut a mai colaborat cu directorul STB, Adrian Cri┼ú, dup─â cum vom ar─âta mai jos. ┬á

Contractul ini┼úial era de 840,88 milioane lei, f─âr─â TVA, fiind vorba de un contract atribuit ├«n urma unei licita┼úii, moment ├«n care Astra Vagoane C─âl─âtori ┼či compania asociat─â au venit cu o ofert─â care s─â se ├«ncadreze ├«n ceea ce dorea cump─âr─âtorul la finalul anului 2018.

├Äns─â aproape concomitent cu aducerea noului director al STB, Adrian Cri┼ú, c├ó┼čtig─âtorii contractului au venit cu alte preten┼úii. Surse politice au precizat pentru ÔÇ×Adev─ârulÔÇŁ c─â Adrian Cri┼ú a fost sprijinit intens pentru func┼úia aceasta fost aripa PDL a PNL Bucure┼čti, ├«ns─â ┼či de doi lideri ai forma┼úiunii: Ludovic Orban ┼či Antonel T─ânase. ÔÇ×Are spatele asigurat de la nivelul cel mai susÔÇŁ, au subliniat sursele din PNL. De altfel, de la numirea lui Cri┼ú mai multe site-uri media au punctat faptul c─â noul director al STB ar ÔÇ×fi creditat de Valer BlidarÔÇŁ ┼či c─â ar fi ÔÇ×omul Anc─âi BoagiuÔÇŁ. De altfel, fostul ministru al Transporturilor ┼či-a f─âcut revenirea treptat─â ├«n politica bucure┼čtean─â ├«n ultimele luni, Boagiu fiind ┼či numit─â ├«ntr-o func┼úie bine remunerat─â.

Furnizorul tramvaielor, Astra Vagoane C─âl─âtori, a cerut majorarea contractului de la 840,88 milioane lei, f─âr─â TVA, la 874,51 milioane lei, f─âr─â TVA, ├«nc─â din luna martie, printr-un act adi┼úional care s─â fie semnat odat─â cu contractul. Astra Vagoane C─âl─âtori sus┼úine c─â pre┼úurile pentru materiale ar fi crescut ├«ntre perioada ├«n care ar fi trebuit s─â ├«nceap─â s─â curg─â contractul ┼či sf├ór┼čitul anului 2020. ÔÇ×Indicele de pre┼ú publicat de Institutul Na┼úional de Statistic─â ├«n domeniul Contractului de furnizare (industria produc─âtoare de material rulant ÔÇô cod CAEN 3020) s-a majorat cu un procent de 4% ├«n perioada august 2019 ÔÇô decembrie 2020ÔÇŁ.

Prin urmare a fost cerut un punct de vedere de la Agen┼úia Na┼úional─â pentru Achizi┼úii Publice, institu┼úie care nu a sesizat o problem─â ├«n m─ârirea pre┼úului cu 4%. Problemele sunt ├«ns─â date de faptul c─â punctele de vedere ┼či instruc┼úiunile nu ┼úin loc de lege ┼či de ceea ce se stabile┼čte prin procedura de licita┼úie public─â, sus┼úin surse din Prim─ârie. Contractele de finan┼úare european─â sunt pe suma contractului a┼ča cum a fost stabilit─â ├«n procedura de atribuire. ÔÇ×Negocierea post licita┼úie de ajustare a pre┼úului ├«ntre Prim─âria Municipiului Bucure┼čti ┼či produc─âtor poate fi interpretat ca ilegal ┼či e posibil s─â aduc─â problemeÔÇŁ, mai sus┼úin sursele din PMB.

├Än ultimele s─âpt─âm├óni dinspre STB au fost insisten┼úe repetate ca primarul s─â semneze c├ót mai repede contractul cu modific─ârile f─âcute, cu toate c─â la ├«nceputul lui martie Nicu┼čor Dan i-a anun┼úat c─â institu┼úia nu poate pl─âti mai mult dec├ót e ├«n caietul de sarcini, adic─â 840 de milioane de lei. Pe acest subiect, primarul s-a pronun┼úat ┼či public, pe 5 martie.

Cu toate acestea, ├«n conferin┼úa de pe 11 mai, Nicu┼čor Dan a vorbit de o achizi┼úie care se ridic─â la aproape 200 de milioane de euro (adic─â 984 milioanae lei). Reamintim c─â valoarea atribuit─â prin contract era de 840 de milioane de lei, iar noua sum─â cerut─â de Astra Vagoane C─âl─âtori ┼či comunicat─â de STB, prin Adrian Cri┼ú, Prim─âriei, era de 874 de milioane de lei. Surse politice sus┼úin pentru ÔÇ×Adev─ârulÔÇŁ c─â au fost insisten┼úe mari ca odat─â cu semnarea contractului s─â fie semnat ┼či actul adi┼úional care prevede majorarea pre┼úului, dar Prim─âria Capitalei s-a opus.┬á

Iar acesta s-ar putea s─â nu fie ultima achizi┼úie. ├Än luna martie, directorul Adrian Cri┼ú sus┼úinea c─â ├«n Bucure┼čti ar fi necesare ├«n jur de 450 de tramvaie, iar ├«n ÔÇ×parcul activÔÇŁ de acum sunt doar 292. Dac─â adun─âm ┼či cele 100 de tramvaie pe care le are ├«n vedere s─â le cumpere, tot ar mai trebui cel pu┼úin 60 de tramvaie.

Creditul lui Criţ, garantat de Blidar

├Än trecut Adrian Cri┼ú a avut leg─âturi apropriate ┼či financiare cu Valer Blidar. Dup─â ar─âta Kamikaze ├«ntr-o investiga┼úie din 2011, RATB, care-l avea director tot pe Adrian Cri┼ú, a ├«ncheiat un contract de 600 de milioane de euro pentru construc┼úia de tramvaie. Problema e c─â anterior Adrian Cri┼ú a luat un credit de 250.000 de lei de la Banca Comercial─â Feroviar─â, acolo unde proprietar era Valer Blidar. Iar ultima leg─âtur─â de prietenie ┼či nu numai, a fost faptul c─â Blidar ┼či fost cel care a garantat pentru credit cu un cont personal.

Valer Blidar e cunoscut drept unul dintre oamenii de afaceri care de-a lungul timpului a fost apropiat mai ales de Partidul Democrat Liberal, acesta rămânând în relaţii bune cu liderii care menţin în continuare în poziţii de putere în actualul PNL, susţin surse politice.

Cum a ajuns Astra Vagoane s─â c├ó┼čtige contractul

Povestea achizi┼úion─ârii tramvaielor a ├«nceput pe 11 decembrie 2018, c├ónd Prim─âria Capitalei a publicat anun┼úul pentru achizi┼úia a 100 de tramvaie. Valoarea estimat─â a contractului era de 845,68 milioane de lei, f─âr─â TVA. Prim─âria a atribuit ├«n prim─â etap─â contractul companiei turce┼čti Durmazlar, ├«ns─â ├«n decembrie 2019 Consiliul Na┼úional de Solu┼úionare a Contesta┼úiilor a infirmat atribuirea.

Ulterior, Comisia de evaluare a desemnat c├ó┼čtig─âtoare oferta Astra Vagoane C─âl─âtori (lider) - CRRC Qingdao Sifang Co, LTD (asociat) ca fiind oferta c├ó┼čtig─âtoare, cu propunere financiar─â ├«n valoare de 840,88 milioane lei f─âr─â TVA pentru un num─âr de 100 de buc─â┼úi de tramvaie de tip ASTRA.Ultima or─â

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite