Cum sfidează un baron local justiţia şi bunul simţ: şeful CJ Argeş, greu de demis

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şeful Consiliului Judeţean Argeş, Constantin Nicolescu, a pierdut procesul cu Agenţia Naţională de Integritate şi, deşi a fost declarat incompatibil, are toate şansele să îşi păstreze funcţia pe motiv că nu există un temei legal ca să îşi părăsească postul.

Potrivit primarului din Piteşti, Tudor Pendiuc, Nicolescu poate rămâne liniştit în fruntea CJ Argeş, întrucât conflictul de interese nu este una dintre condiţiile care, potrivit Statutului aleşilor locali, să ducă la încetarea mandatului. In schimb, şeful de CJ acuzat că a adus peste un million de lei  în contul firmelor la care era acţionar majoritar ar putea primi cel mult o sancţiune sau un avertisment, a mai spus Pendiuc. Chiar şi pentru ca Nicolescu să primească, însă, un avertisment, tot este necesar votul a două treimi dintre membrii Consiliului Judeţean Argeş, din care majoritatea aparţine PSD.

Pendiuc este, însă, contrazis chiar de lege.

Potrivit articolului 25, alineatul 3 din Legea 176/2010, “fapta persoanei cu privire la care s-a constatat starea de incompatibilitate sau de conflict de interese constituie temei pentru eilberarea din funcţie ori, după caz, constituie abatere disciplinară şi se sancţionează potrivit reglementării aplicabile demnităţii, funcţiei sau activităţii respective”.

În acelaşi timp, neaplicarea dispoziţiilor de mai sus constituie, potrivit articolului 29 din aceeaşi lege, contravenţie care se sancţionează cu amendă de la 50 de lei la 2000 de lei, “dacă fapta nu constituie infracţiune”.

 ANI: Pendiuc, neavizat

Primarul Piteştiului este contrazis chiar de către preşedintele Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI), care avertizează că Pendiuc nu este în situaţia în care să îşi dea cu părerea.

“Primarul Tudor Pendiuc nu are niciun fel de atribuţie în a emite opinii dacă mandatul preşedintelui de Consiliu Judeţean, Constantin Nicolescu, trebuie să înceteze sau nu”, a declarat Horia Georgescu, potrivit Hotnews.

Nicolescu a fost declarat în conflict de interese după ce s-a constatat că a semnat sau aprobat 14 contracte (13 în suma de 1.139.715 lei) încheiate de CJ Argeş cu alte instituţii sub autoritatea SC Autopro Mond SA, respectiv SC Mac Auto SA (la care Nicolescu este acţionar majoritar, în procent de 92%, respectiv de 63%).

Deşi existau zvonuri potrivit cărora Nicolescu urma să fie demis, el s-a întors astăzi la muncă, după două săptămâni de concediu.

Citeşte şi:

UPDATE: Raportul ANI a sosit la Prefectura Argeş: Constantin Nicolescu va afla azi dacă îi încetează mandatul de preşedinte al CJ

Prefectul judeţului Argeş, Cristian Soare a primit un punct de vedere de la Agenţia Naţională de Integritate în ceea ce priveşte sentinţa emisă de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pronunţată săptămână trecută, cu privire la soarta lui Constantin Nicolescu, dacă acesta va mai fi sau nu preşedintele Consiliului Judeţean Argeş.

Înalta Curte: Preşedintele Consiliului Judeţean Argeş, Constantin Nicolescu, în conflict de interese

Preşedintele Consiliului Judeţean Argeş, Constantin Nicolescu, a pierdut procesul cu Agenţia Naţională de Integritate (ANI), după ce instanţa supremă a admis irevocabil, marţi, recursul faţă de anularea raportului prin care s-a constatat un conflict de interese în cazul acestuia.

PoliticăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite