Cum se împarte puterea în USR PLUS după alegeri. Cătălin Drulă devine membru influent

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dacian Cioloş şi Dan Barna FOTO Inquam Photos / George Călin
Dacian Cioloş şi Dan Barna FOTO Inquam Photos / George Călin

USR PLUS şi-a ales noua conducere la sfârşitul săptămânii, iar Dacian Cioloş este noul preşedinte unic ales, după ce, de la fuziunea fostelor partide USR şi PLUS, formaţiunea a fost condusă de doi copreşedinţi, respectiv Dan Barna şi Dacian Cioloş.

Deşi Dacian Cioloş a fost votat şef al formaţiunii, mai mult de jumătate din posturile de conducere din Biroul Naţional, adică cele ocupate de persoane care vor lua decizii, au fost obţinute de echipa lui Dan Barna. Membrii USR au reuşit să se mobilizeze pentru a-şi asigura majoritatea în conducerea partidului, după ce fostul copreşedinte a pierdut şefia formaţiunii la numai câteva sute de voturi diferenţă de contracandidatul său, Dacian Cioloş. Barna a pierdut chiar dacă numărul de votanţi ai fostului USR a fost mai mare.

Întrebat cum va face echipa cu cei din tabăra Barna în forul de conducere, Dacian Cioloş a răspuns:„Eu nu lucrez cu un partid separat, eu nu am alt partid decât USR PLUS”.

Ascensiune politică pentru Cătălin Drulă

Dintre cei care au obţinut posturi în viitoarea conducere a USR PLUS, s-a afirmat fostul ministru al Transporturilor, Cătălin Drulă, care, aflat pe lista susţinută de Dan Barna pentru viitoarea conducere a formaţiunii, a fost primul în preferinţele alegătorilor, obţinând funcţia de vicepreşedinte. Tot din echipa fostului lider de partid, au mai obţinut posturi de conducere liderul deputaţilor formaţiunii Ionuţ Moşteanu, foştii miniştri Claudiu Năsui şi Stelian Ion, dar şi vicepreşedinta Camerei Deputaţilor Cristina Prună.

Echipa susţinută de Dan Barna, „USR PLUS la guvernare 2024”, a obţinut 57,32% din voturi (13.643), ceea ce înseamnă că va avea 14 mandate din cele 24 ale conducerii formaţiunii.

Lista susţinută de Dacian Cioloş, „Uniţi, Reuşim!”, a avut 33,61% din voturi (8.001), urmând să aibă 8 mandate, iar cea a Platformei „#Împreună USR-PLUS. Curaj pentru România” a obţinut  8,86% din voturi (2.110), având doi reprezentanţi în conducerea partidului. Din echipa lui Cioloş se remarcă lideri precum fostul ministru Vlad Voiculescu, preşedintele Senatului Anca Dragu şi fostul ministru Ioana Mihăilă.

Candidatul USR PLUS la prezidenţiale

După numărul mare de voturi obţinute în competiţia internă, deputatul USR PLUS Emanuel Ungureanu a precizat că Drulă ar putea fi candidatul formaţiunii pentru alegerile prezidenţiale din 2024, funcţie pentru care şi-a manifestat interesul, recent, şi Dacian Cioloş. Viziuni diferite între reprezentanţii celor două tabere sunt şi pe tema revenirii la numele USR.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite