Cum răspunde USL planurilor lui Traian Băsescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Victor Ponta şi Crin Antonescu caută soluţii pentru a-l bloca pe Traian Băsescu FOTO Adevărul
Victor Ponta şi Crin Antonescu caută soluţii pentru a-l bloca pe Traian Băsescu FOTO Adevărul

USL îl va suspenda pe preşedintele Traian Băsescu dacă şeful statului refuză nominalizarea lui Victor Ponta drept premier. Crin Antonescu va deveni preşedinte interimar şi îl va nominaliza pe Ponta.

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a afirmat de mai multe ori, că Traian Băsescu va fi suspendat dacă USL ia peste 50% în alegeri, iar şeful statului refuză nominalizarea lui Victor Ponta ca premier. Premierul Victor Ponta a făcut comentarii similare, adăugând, însă, că nu crede că Traian Băsescu va încălca rezultatul votului.

Scenariul suspendării a fost alimentat şi de ultima ieşire a preşedintelui Traian Băsescu.

Acesta a afirmat, în cadrul unui interviu acordat ziarului „Evenimentul Zilei“  că nu va ceda unui partid responsabilitatea de a desemna viitorul premier. El a adăugat că presiunile externe apar doar când nu este respectată Constituţia şi că nu a primit de la preşedintele Franţei un mesaj de susţinere a lui Victor Ponta.

După afirmaţiile preşedintelui, viceliderul grupului PNL din Camera Deputaţilor, Eugen Nicolăescu, a reluat subiectul suspendării, oferind detalii suplimentare.

„Atunci când un demnitar ales nu-şi îndeplineşte atribuţiile, trebuie înlăturat din funcţia respectivă, ca să poată să vină unul care respectă Constituţia. În situaţia de faţă, în situaţia preşedintelui, el trebuie suspendat, astfel încât să ştie că a încălcat Constituţia şi el şi poporul şi să se poată realiza toate prevederile constituţionale în mod normal, în mod corect“, a explicat Nicolăescu.

Nicolăescu a adăugat că,  în acest scenariu, în locul lui Băsescu, Crin Antonescu va deveni preşedinte interimar în calitate de preşedinte al Senatului.

„Preşedintele Senatului, pe baza prerogativelor constituţionale, va ţine cont de aceste prevederi şi va desemna ca prim-ministru pe cel stabilit de USL, în speţă pe Victor Ponta, aşa cum au hotărât congresele noastre. Preşedintele interimar are absolut toate atribuţiile, cu excepţia celor prevăzute în Constituţie, să nu dizolve Parlamentul, să nu convoace stare de război“, a explicat Nicolăescu.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite