Cum îşi cheltuiesc aleşii banii de vacanţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Parlamentarii potenţi financiar au rămas la hotel şi pe timpul vacanţei de vară, chiar dacă suma lunară primită pentru cazare a scăzut de la 8.000 de lei la 4.000 de lei. Alţii au preferat să strângă cureaua şi să se mute în locuinţe cu chirie.

Din 11 iulie, senatorii şi deputaţii primesc doar jumătate din sumă pentru chiria în Bucureşti, mai exact 4.000 de lei. Cu aceşti bani, fiecare şi-a negociat un alt contract la hotel sau au optat pentru varianta mai modestă: chiria. „Adevărul„ a contactat mai mulţi parlamentari pentru a afla dacă au preferat să-şi continue viaţa la hotel sau au ales varianta economiilor de-o vară. Dacă parlamentari cu vechime încă mai oftează după viaţa dulce din mandatele trecute, cei mai proaspeţi s-au resemnat şi se mulţumesc cu suma lăsată de la stat.

 Toni Greblă, senator PSD cu ani grei în Legislativ, încă nu s-a împăcat cu măsurile de austeritate impuse de colegul său de partid Valeriu Zgonea şi a preferat confortul camerei de hotel. „În limita sumei, o să stau la acelaşi hotel, până o să-i vină o altă idee lui Zgonea. Stau şi pe timpul verii, ce să fac, să-mi fac bagajele, să le mut, nu mai sunt tânăr„, afirmă, cu nostalgie, Greblă. Senatorul PSD are şi o soluţie la problema cazării. „Parlamentarii nu pot să se vaite că nu au bani pentru că nu-i crede nimeni. Toată lumea face economii, respectăm decizia, dar am mai spus, statul ar trebui să construiască un bloc, cu apartamente decente, cu două camere, în care parlamentarii să se mute acolo„, opinează Greblă. 

„ERA MAI BINE ÎNAINTE“

La hotel va rămâne şi controversatul senator PNL Ioan Ghişe, care recunoaşte că suma de 4.000 de lei nu corespunde cu standardele înalte cu care s-a obişnuit. „Eu rămân la hotel. Nu mai am asigurat locul de parcare, micul dejun, dar ce să facem, ce ne dă de la Parlament, ne ajunge.  Era mai bine înainte, se puteau face reduceri la altă categorie de cheltuieli, de exemplu la cheltuielile cu biroul parlamentar, dar dacă aşa s-a decis, ce putem face, mergem înainte“, descrie situaţia actuală, cu regret, Ioan Ghişe. 

Nici colegul său de alianţă, deputatul PSD Ioan Adam, nu s-a putut dezlipi de viaţă de hotel, chiar dacă acest răsfăţ i-a scos bani în plus din buzunar. „Rămân la hotel, indiferent de preţ. Urmează să negociez cu hotelul, dar nu-mi fac probleme. Nu mai am nici maşină, nici telefon. Maşina au luat-o s-o repare şi au lăsat-o aşa, stricată, iar când am văzut telefonul, mi-a fost silă să mai pun mâna pe el„, a răspuns, cu o sinceritate debordantă, Ioan Adam. Din categoria parlamentarilor care nu s-au dat duşi din camera de hotel face parte şi secretarul general al PDL, Gheorghe Flutur. „Am rămas la hotel. Cât mi-ajung banii, pe atât mă întind, mă descurc“, a spus, cu speranţă, Flutur.

„DONEZ BANII ZIARULUI ADEVĂRUL“

Nu toţi aleşii s-au arătat dornici să spună pe ce îşi cheltuie banii de vacanţă. Senatorul PNL Puiu Haşotti, deranjat de întrebările legate de cazare, s-a oferit să doneze suma lunară de 4.000de lei. „Voi beneficia de 4.000 de lei. Este treaba mea unde voi merge. O să-i dau donaţie la „Adevărul„. Este bine!?„, a sunat răspunsul tăios al senatorului de la malul mării. După ce s-a arătat mărinimos, Haşotti a dezvăluit, totuşi, misterul nopţilor de-o vară în Bucureşti. „Mi-am luat o gazdă pe timpul vacanţei parlamentare. Din toamnă, am un prieten care are un hotel de cinci stele plus şi s-ar putea să-mi facă un discount„, a admis, într-un final,  Haşotti.

„DORMEAM ÎNTR-UN SPITAL ÎN CARE PLOUA“

Cunoscutul medic Tudor Ciuhodaru, deputat PPDD, obişnuit cu nopţile grele din spital, a preferat să-şi afişeze modestia şi să pună deoparte banii pentru cazarea pe trei luni. „Nu mă deranjează, eu sunt obişnuit să dorm într-un spital în care plouă, cu o gardă infectă. Am renunţat la cazare pe timpul verii, nu m-am hotărât unde o să stau din toamnă, dar va fi cât mai aproape de Parlament. Îmi ajung banii, sunt patru salarii de medic rezident„, a afirmat Ciuhodaru. 

Deşi potent financiar, Gigi Chiru, senator PDL de Constanţa, este un alt caz de parlamentar care a pus banii la ciorap. „M-am dus acasă pe timpul verii, când am să revin o să mă mut la gazdă. Chiar dacă vin doar din Constanţa, este mult mai comod şi productiv să dispun de cazare„, crede senatorul PDL. Mai mult, Gigi Chiru se arată indignat de felul în care sunt trataţi parlamentarii români atunci când vine vorba despre cazare. 

„Nu poate fi mai uşor să te plimbi pe drumuri şi să ai şi anumite riscuri în trafic. Suntem singurul Parlament din Europa care îi obligă pe parlamentari să găsească tot felul de artificii pentru a rezolva problema cazării. Acest lucru este doar în scop populist. Nu este decât praf în ochii electoratului. În 23 de ani, dacă se dorea reducerea cheltuielilor, se construia un hotel sau se achiziţiona“, afirmă, cu tărie Chiru.  ;

Aranjamente între hoteluri şi Parlament

Parlamentarii PDL Mircea Toader şi Nicolae Vlad Popa văd şi partea bună a lucrurilor: hotelurile vor trebui să scadă din tarife. „Este o decizie corectă pentru că exista un aranjament între Parlament şi hotel, pentru a câştiga cât mai mult. Acum, hotelurile vor scădea tarifele pentru a atrage cât mai mulţi parlamentari„, crede liderul deputaţilor PDL, Mircea Toader. Acesta nu este la prima experienţă de chiriaş. „Am stat la hotel doar în prima legislatură. Apoi m-am mutat cu chirie. Faţă de hotel, unde ţi se făcea curat, acum trebuie să ai îngrijitoare, nevastă. Este o practică europeană aceasta“, conchide Toader. 

Senatorul PDL de Braşov Nicolae Vlad Popa a preferat să părăsească hotelul din motive de siguranţă. „Eu am stat de la primul mandat la gazdă, pentru că în primele zile mi-a umblat cineva în hârtii la hotel, şi m-am decis să stau unde am eu cheie. Eu mai vin în Bucureşti la emisiuni TV, lucruri în Comisie, şi ai nevoie de cameră în Bucureşti şi pe perioada verii“, a declarat Popa.

O să stau la acelaşi hotel, până o să-i vină o altă idee lui Zgonea. Stau şi pe timpul verii, ce să fac, să-mi fac bagajele, să le mut, nu mai sunt tânăr

Toni Greblă, senator PSD

Eu sunt obişnuit să dorm într-un spital în care plouă, cu o gardă infectă. Am renunţat la cazare pe timpul verii.

Tudor Ciuhodaru, deputat PPDD

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite