Cum explică un specialist gafa lui Ciolacu legată de moldoveni: „nu are abilități de comunicare”

0
Publicat:

Marcel Ciolacu a reușit, în cadrul unor declarații de presă, să toarne benzină pe niște scântei mai vechi privind apartenența buzoienilor. Ordinea nealeasă a cuvintelor premierului a aprins o țară întreagă, iar specialiștii pun eroarea pe seama lipsei abilitǎților de comunicare.

Premierul a încercat să facă o glumă cu privire la vechea dezbatere FOTO Inquam / Octav Ganea
Premierul a încercat să facă o glumă cu privire la vechea dezbatere FOTO Inquam / Octav Ganea

Premierul României, Marcel Ciolacu, a făcut referire în cadrul unor declarații, în glumă, la o eternă dezbatere cu privire la granița dintre regiunile țării. Gluma premierului nu a fost însă bine primită în spațiul public, în contextul în care șeful Guvernului român a cerut să nu fie jignit, referindu-se la faptul că județul Buzău nu este în Moldova.

„Asta e, a venit bănățeanul de Grindeanu să facă autostradă în Moldova. Buzăul nu e în Moldova și vă rog frumos să nu mă jigniți. Dar a venit și un buzoian care totuși împreună cu domnul Grindeanu și restul colegilor din guvern am început să aducem timișorenilor ce e corect să aducem“, este declarația premierului care a încins discuțiile. Remarca lui Ciolacu a aprins noi contre atât cu membri din partidele de opoziție, cât și din Coaliție.

Moment jenant pentru liderii PSD

Afirmația nu le-a scăpat nici colegilor de partid care se aflau la acel moment în spatele premierului. Alfred Simonis și Marian Neacșu s-au uitat instant unul la celălalt, candidatul la CJ Timișoara încercând însă să evite prelungirea momentului. De pe fețele celor doi nu au lipsit nici grimasele, fiind uluiți de afirmațiile șefului de partid.

Marcel Ciolacu a revenit ulterior într-o postare pe Facebook, afirmând că făcut o glumă care a fost speculată politic. „Înainte de orice sunt român. Îmi iubesc țara și cred în Dumnezeu. Sunt moldovean așa cum sunt ardelean, bănățean, oltean sau bucovinean. Mama era din Tecuci. Deci departe de mine sa jignesc pe cineva. (…) Nu a fost nimic peiorativ. Dacă cineva s-a simțit jignit, îmi cer scuze, nu asta mi-am dorit“, a transmis șeful Guvernului.

Derapajul șefului AUR

Gafa prim-ministrului a fost urmată la scurt timp de un derapaj al șeful AUR, George Simion, care a afirmat în cadrul unui eveniment că premierul „probabil este rom“, precizând însă ulterior că „toţi ar trebui să fim mândri de originile noastre“ și că „nu e nicio ruşine să recunoşti ceea ce eşti cu adevărat“, potrivit „Libertatea“.

Continuând, Simion a mai afirmat că în România „încă se poate glumi fără ca cineva să fie jignit sau acuzat că nu este corect politic“, concluzionând că se poate glumi pe orice subiect fără să fii „persecutat“.

Reclamație la CNCD

Asociația Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei a cerut demisia premierului „pentru jigniri publice aduse tuturor moldovenilor“, iar şeful USR Iaşi a anunțat cǎ a depus o reclamație la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD), susținând că Ciolacu trebuie taxat și că s-a simțit discriminat.

Ciolacu nu a scăpat nici de observațiile din Coaliție. Şeful Consiliului Județean Iași, liberalul Costel Alexe, a subliniat că moldovenii nu sunt cetăţeni de mâna a doua ai României.

Șeful liberalilor, Nicolae Ciucă, a susținut, fiind întrebat cu privire la contrele dintre partide, că i-a rugat pe liberali „să aibă o abordare în campanie cât se poate de pozitivă“ și a punctat că el s-a „simțit român“ şi la Focşani, şi la Suceava, şi la Buzău, şi la Pleniţa.

Gafa premierului, cauzată de „lipsa abilităților de comunicare“

În ciuda reacțiilor aprinse din spațiul public, specialiștii sunt de părere că șeful Guvernului poate să întoarcă situația în beneficiul său.

„Modul în care a comunicat domnul Marcel Ciolacu este o greșeală, dar nu atât de gravă încât să afecteze statutul lui de premier. Sunt exagerări pe care le fac adversarii politici. S-a vrut o glumă (…) A greșit. Lumea nu și-a dat seama din modul în care a folosit cuvintele că vrea să facă o glumă și de fapt este o autoironie. Nu și-a dat seama pentru că nu are abilități de comunicare. În teoria discursului, asta se numește funcția metalingvistică a limbajului, când reușești să încadrezi ceea ce spui într-un cadru în care să-i sugereze celui care te ascultă în ce cod să decodifice mesajul. Adică e glumă, nu e. A vrut să fie o glumă. Nu a știut cum să o spună și s-a făcut de râs, dar genul ăsta de patriotism local cuplat cu un egocentrism mai larg, așa, nu este străin oamenilor politici din România“, a explicat Dumitru Borțun pentru „Adevărul“.

Despre efectele pe viitor, specialistul a afirmat că Marcel Ciolacu s-ar putea confrunta cu probleme în contextul unei candidaturi la prezidențiale.

„De multe ori, cel care face o gafă de genul ăsta poate să iasă mai credibil decât era înainte, dacă știe cum să reacționeze“, a mai punctat Dumitru Borțun.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite