Cum explică Tăriceanu salvarea lui Ponta de către Parlament

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Călin Popescu Tăriceanu FOTO Mediafax
Călin Popescu Tăriceanu FOTO Mediafax

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat marţi, după votul din Camera Deputaţilor de respingere a cererii de urmărire penală a lui Victor Ponta, că ”imunitatea parlamentarilor nu este un privilegiu, fiind, în final, în beneficiul cetăţenilor”, iar ridicarea imunităţii unui ales afectează, de fapt, alegătorii.

Tăriceanu a comentat marţi votul din Camera Deputaţilor şi le-a explicat jurnaliştilor, într-o declaraţie de presă, că ”imunitatea parlamentarilor nu este un privilegiu, fiind, în final, în beneficiul cetăţenilor”.

"Este dreptul constituţional al Parlamentului să decidă în cazul unor astfel de solicitări din partea justiţiei pentru că în spaţiul public nu o singură dată în ultima vreme şi astăzi am văzut diverse comentarii legate de imunitate.

Imunitatea nu este un privilegiu, imunitatea care este acordată parlamentarilor este, în final, în beneficiul cetăţenilor pentru că cei care sunt în Parlament au obligaţia şi responsabilitatea să reprezinte interesele cetăţenilor în Parlament, prin urmare, în momentul în care unui parlamentar i se ridică imunitatea, nu este el, în primul rând cel care este afectat, ci cetăţenii care sunt lipsiţi de reprezentarea necesară", a declarat Tăriceanu.

Mai mult, preşedintele Senatului şi-a reafirmat intenţia de a alcătui o comisie de evaluare a democraţiei şi a statului de drept de către Parlament, a cărei finalitate să fie formularea unor recomandări de modificare a legislaţiei. Recomandările venite din această comisie ar urma să fie incluse într-o propunere scrisă care va fi transmisă preşedintelui Camerei Deputaţilor,  Valeriu Zgonea.

"Îmi menţin intenţia de a constitui această comisie pentru evaluarea progreselor democratice într-o ţară, nu este o noutate în România. Este o practică a Consiliului Europei. (...) La nivelul Consiliului Europei au funcţionat astfel de metode de evaluare, sunt nu mai puţin de 23 de criterii de evaluare a progreselor democratice într-o ţară, deci de evaluare a democraţiei şi a statului de drept, cum i-am spus eu. Sigur că putem să ne inspirăm din această practică europeană şi să facem acelaşi lucru în România şi nu cred că există instituţie mai potrivită decât instituţia reprezentativă a democraţiei, adică Parlamentul, care să facă acest lucru", a mai spus Tăriceanu.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite