Cum a fost adoptat raportul „Legii lui Şerban Nicolae“. Cazinourile de pe insule şi grinduri, scutite de taxe şi impozite

0
0

Senatoarea Florina Presadă, reprezentantă al USR în Comisia de administraţie publică, a povestit cum a fost dat raportul pozitiv pe proiectul de lege al lui Şerban Nicolae prin care sunt scutiţi de taxe şi impozite antreprenorii care doresc să construiască cazinouri sau pensiuni pe insulele care „stau în paragină“.

„Ieri, în cadrul Comisiei de Administraţie Publică, Serban Nicolae şi-a susţinut iniţiativa privind înfiinţarea de cazinouri pe grinduri, insule, prunduri şi ostroave, explicându-ne că acest proiect este perfect «legal». Am intervenit spunând că în punctul de vedere al Ministerului Finanţelor Publice se arată că unele prevederi ar putea fi neconstituţionale şi ar trebui discutat mai pe îndelete, să decidem dacă este un proiect oportun, să nu trecem imediat la vot. Colegii de la PSD se pare că erau grăbiţi aşa că nu au luat în considerare propunerea mea spunând că discuţiile nu-şi mai au rostul. Proiectul a trecut. În curând vom avea cazinouri pe prunduri şi ostroave. Belşug“, a scris Florina Presadă pe contul său de Facebook. 

La votul final, majoritatea PSD-ALDE a primit şi sprijinul unor liberali, cum a fost cel al senatorului Răducu Filipescu. Acesta a punctat faptul că e de acord cu legea lui Şerban Nicolae pentru că pare a fi o iniţiativă liberală. Pe de altă parte, singura persoană care s-a opus a fost Florina Presadă (USR).

Cum a apărut proiectul

În luna martie a acestui an, Şerban Nicolae a depus la Senat un proiect, cerând să fie aprobat în procedură de urgenţă, prin care voia să acorde facilităţi fiscale unor antreprenori care construiesc cazinouri, săli de jocuri de noroc, pensiuni, dar şi afaceri cu energie regenerabilă pe terenuri concesionate de la autorităţile locale şi care „nu sunt productive”. Suprafeţele la care se referea Nicolae erau insule, grinduri şi alte suprafeţe de uscat, cu potenţial de exploatare economică, rezultate prin acţiuni sau modificări naturale ale teritoriului ori prin lucrări de amenajare hidrotehnică.

„Nu produc nimic, stau în paragină, ar putea stimula iniţiative de afaceri aducătoare de taxe şi impozite atât la bugetul local, cât şi la cel naţional”, motiva atunci senatorul iniţiativa.  Activităţile economice scutite de impozite şi taxe urmau să fie producţia de energie regenerabilă, turism, agrement, alimentaţie publică, comerţ cu amănuntul, jocuri de noroc, dar şi servicii conexe. Iniţiativa le oferea antreprenorilor, în primul rând, terenurile în concesiune, iar în al doilea rând acestea erau scutite de impozitul pe teren şi de taxa pe teren, erau exceptate de la plata impozitului pe profit de 5%, iar taxele şi impozitele locale erau reduse cu 50%, pentru construcţiile şi activităţile economice realizate pe aceste terenuri.

Belina, loc de relaxare                                                                                                       

La câteva luni distanţă, portretul conturat de Şerban Nicolae în proiectul său se materializează în cazul Insulei Belina. Printr-o hotărâre de Guvern aprobată la data de 27 noiembrie 2013, Braţul Pavel şi Insula Belina treceau din administrarea Apelor Române în administrarea Consiliului Judeţean Teleorman. În aceeaşi hotărâre se explică şi motivul, adică amenajarea unui complex turistic, sportiv şi de agrement „Dunăre-Belina-Seaca“ cu tabără de vară pentru elevi, tabără de creaţie (pictură şi sculptură) , complex sportiv pentru canotaj, volei, baschet, handbal, fotbal, pescuit sportiv, tenis, complex turistic -hotel, căsuţe, bazine de înot, pensiuni, pistă de biciclete Seaca -Turnu Măgurele, port pentru ambarcaţiuni uşoare şi de croazieră, aquapark, drumuri de acces şi infrastructură rutieră, zonă de plajă. La câteva zile după Hotărârea de guvern, CJ Teleorman a decis trecerea Belinei şi a Braţului Pavel în administrarea Tel Drum, companie controlată de foşti colegi de facultate ai lui Liviu Dragnea.

La 22 septembrie 2017, DNA a anunţat că începe urmărire penală a fostului ministru al Dezvoltării regionale, Sevil Shhaideh, „sub aspectul săvârşirii infracţiunii de abuz în serviciu“, în ceea ce priveşte trecerea unor părţi din Insula Belina şi Braţul Pavel „ilegal din proprietatea statului în proprietatea judeţului Teleorman şi în administrarea Consiliului Judeţean Teleorman, pentru ca, doar la câteva zile, să fie închiriate tot ilegal unei firme private“. Procurorii DNA ceruseră şi ridicarea imunităţii fostei minister Rovana Plumb, despre care se presupunea că ar fi săvârşit complicitate la abuz în serviciu, dar, deputaţii au scăpat-o pe Plumb de urmărirea penală.

Mai multe - Politică

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite