Culisele bătăliei pentru şefia ANAF

0
Publicat:
Ultima actualizare:
PNL a insistat ca Victor Ponta să-l schimbe pe Şerban Pop de la şefia ANAF
PNL a insistat ca Victor Ponta să-l schimbe pe Şerban Pop de la şefia ANAF

Liberalii i-au cerut premierului Ponta să îl înlocuiască pe Şerban Pop din fruntea  Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF). PNL l-ar vrea în locul său pe Gelu Diaconu, pentru care face presiuni ministrul Transporturilor, liberalul Relu Fenechiu.


După câteva ore de negocieri între Victor Ponta şi liberali, premierul nu luase o decizie, ezitând să îl schimbe pe Şerban Pop, care a avut rezultate bune la ANAF. Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a colectat la bugetul de stat în primele trei luni ale anului venituri de 26,95 miliarde de lei, în creştere cu 6,5% faţă de perioada similară din 2012. Avansul a fost determinat, în principal, de creşterea încasărilor din TVA şi impozitul pe venit. Încasările din impozitul pe profit au scăzut însă cu aproximativ 10%.

Presiunile exercitate de liberali asupra premierului Victor Ponta de a-l îndepărta pe Şerban Pop din funcţia de preşedinte al ANAF ar avea legătură cu omul de afaceri libanez Said Baaklini, susţin surse apropiate situaţiei. Baaklini a fost arestat preventiv vineri, pentru 29 de zile, alături de contabila sa, în dosarul de evaziune fiscală de aproximativ 22,5 milioane de euro, decizia fiind contestată de către apărătorii acestora.

DE CE INSISTĂ LIBERALII
Potrivit anchetatorilor, gruparea infracţională constituită din şapte persoane, cetăţeni români, libanezi şi italieni, condusă de Said Baaklini (50 de ani), este suspectată de evaziune fiscală şi spălare de bani, prejudiciul produs fiind estimat la aproximativ 22,5 milioane de euro, reprezentând impozit pe profit şi TVA.
Pentru că Şerban Pop, şeful Fiscului, era cu ochii pe omul de afaceri libanez care  a uitat să plătească impozite şi TVA de milioane de euro, acesta a devenit incomod pentru grupul acestuia de influenţă, respectiv pentru liberali.

Relaţia dintre Baaklini şi liberali nu este una nouă. În 2008, libanezul Said Baaklini a achitat voluntar datoria de 3,5 milioane de euro a Institutului Naţional al Lemnului (INL) la bugetul statului, după care a cerut executarea institutului, ale cărui terenuri de 18.000 de metri pătraţi valorau de 15 ori mai mult, adică peste 50 de milioane de euro, scria „România liberă“ în 2010.

Un raport al Corpului de Control al premierului Emil Boc, realizat la INL în iunie 2009, a ajuns la concluzia că Said Baaklini a fost ajutat de membri PNL pentru a face această „afacere“. Mai exact, Baaklini a intrat în posesia certificatelor fiscale în care era trecută datoria exactă a institutului ajutat de fostul director general al INL, Alina Doreli Voicu, numită în această funcţie de PNL. Numai că aceste documente erau strict confidenţiale terţilor.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite