Culise. Primele calcule privind ministerele și funcțiile la rotativa guvernamentală

0
Publicat:

În interiorul Coaliției au început discuțiile informale în ceea ce privește ocuparea unor ministere de diferite persoane, precum și despre cum va arăta împărțirea ministerelor, în urma rotativei guvernamentale din mai.

Liderii Coaliției de guvernare FOTO Mediafax
Liderii Coaliției de guvernare FOTO Mediafax

Ministrul Marcel Boloş a fost întrebat, în cadrul unei intervenții la Prima News TV, despre varianta unei preluări a ministerului Transporturilor, la rotativa din luna mai a premierilor, iar ministerul Investiţiilor să revină la PSD. „Dacă e să ne raportăm la ce s-a semnat şi s-a încheiat ca şi protocol în coaliţie, este o variantă care corespunde protocolului, este posibil acest scenariu, dar eu am spus-o de multe ori, nu contează persoana mea. De unde ştiţi că nu mi-ar plăcea Finanţele?

Boloş a și precizat faptul că „a lucrat 4 ani în Ministerul Transporturilor, s-a implicat în atâtea proiecte de infrastructură, dar pe de altă parte, pregătirea lui pe fond este de finanţist, iar de 15 ani este în fonduri europene”.  Menționarea trecerii sale la Transporturi nu e întâmplătoare, în partid fiind deja discuții despre această rocadă, potrivit informațiilor deținute de „Adevărul”. Însă liberalii nu au decis încă dacă vor merge pe varianta acestui schimb agreat din protocolul de colaborare sau vor merge pe păstrarea MIPE. 

În schimb, liberalii nici nu vor să audă de nepreluarea Finanțelor, care ar urma să le revină, în timp ce la PSD ar merge Justiția. Cele două sunt ministere avizatoare. Finanțele sunt esențiale în distribuirea de fonduri. Potrivit unor surse de la conducerea PNL, Nicolae Ciucă ar înclina în momentul de față spre varianta Bogdan Huțucă miinistru, actual președinte al Comisiei de buget finanțe din Camera Deputaților și lider al PNL Constanța. 

De partea cealaltă, la PSD, singura persoană vehiculată a veni pe un minister nou este Roxana Mânzatu, care în trecut a mai condus Fondurile Europene. În prezent conduce un departament din Guvern legat de absorbția fondurilor europene, iar din mai e văzută ca posibila ministră a Investițiilor și Proiectelor Europene. 

Liderii cântă pe voci diferite

Purtătorul de cuvânt al PNL, deputatul Ionuţ Stroe a dat asigurări, joi, într-o intervenţie la Digi24, că nu sunt discuţii în acest moment privind renegocierea protocolului coaliţiei, care funcţionează în baza unui document, el precizând că ar fi păcat să se abată şi să reînceapă discuţii politice şi lucruri care pot periclita stabilitatea într-un moment extrem extrem de important pentru ţară.

Noi abordăm cu maximă responsabilitate această situaţie în care ne găsim şi evident că acest protocol al coaliţiei este unul care va fi respectat, PNL este un partid serios, ne respectăm angajamentele şi tratăm cu maximă seriozitate această stabilitate şi responsabilitate pe care o avem în momentul de faţă, faţă de actul de guvernare”, a afirmat deputatul PNL. 

O explicație mai nuanțată a avut-o Sorin Grindeanu, vicepremier și ministru al Transportului: „Avem un acord semnat în urmă cu un an şi ceva, acel acord spune diverse lucruri. (..) Deci de acolo se pleacă. Dacă în schimb se va considera de toate părţile semnatare ale acelui protocol că poate fi îmbunătăţit acel protocol semnat în noiembrie 2021, şi PSD, şi PNL, şi UDMR şi minorităţile că acel lucru poate fi îmbunătăţit pentru buna funcţionare a Guvernului, acest lucru va fi făcut", a declarat ministrul Transporturilor, într-o conferinţă de presă.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite