Coaliția, în căutarea unui nou șef la AEP, după demisia lui Mitulețu-Buică
0Coaliția va trebui, la reluarea activității parlamentare, să numească un nou șef al AEP, printr-un plen reunit al Legislativului, însă înainte e necesar să decidă cui va reveni funcția, adică PSD sau PNL. Hotărârea va fi luată la viitoarele ședințe.
„Președintele este numit prin hotărâre adoptată în ședință comună a Senatului și Camerei Deputaților, la propunerea grupurilor parlamentare, dintre personalitățile cu pregătire și experiență în domeniul juridic sau administrativ. Este numit președinte candidatul care întrunește majoritatea voturilor deputaților și senatorilor”, este prevederea principală din Legea privind alegerea Senatului și Camerei Deputaților, precum și pentru funcționarea Autorității Electorale Permanente, legată de numirea noului șef. Audierea pretendenților la funcție este făcută de Comisiile juridice reunite, cele care înaintează raportul pozitiv sau negativ plenului reunit.
În cazul în care Coaliția nu ajunge la o înțelegere și nu validează un nou om până pe 13 februarie, când demisia devine efectivă, atribuțiile de președinte vor fi preluate de unul dintre cei doi vicepreședinți. Adică de Marian Muhuleț sau de Zsombor Vajda. Primul a fost numit în funcție de Klaus Iohannis, în 2016. Cel de-al doilea a fost numit ca vicepreședinte de Viorica Dăncilă, în 2018, când era premier.
Jumătate de mandat
Controversele legate de activitatea sa în funcția de șef al Autorității Electorale Permanente l-au făcut pe Constantin Mitulețu-Buică să-și dea demisia exact la jumătatea mandatului de opt ani pe care îl avea. Fusese numit pe 27 februarie 2019. Potrivit informațiilor „Adevărul”, acestuia i s-a transmis de la conducerea PSD că nu se mai bucură de susținerea partidului și, pentru a fi evitată o revocare, mai bine ar renunța singur la funcție. Anterior, liberalii le-au sugerat colegilor social-democrați să scape de Mitulețu-Buică, pentru că aduce prejudicii de imagine Coaliției.
Anunțul referitor la „demisia de onoare” a venit printr-un comunicat sec dat pe site-ul AEP: „Autoritatea Electorală Permanentă informează că astăzi, 11 ianuarie 2023, domnul Constantin-Florin Mitulețu-Buică a înaintat celor două Camere ale Parlamentului demisia de onoare din funcția de președinte al Autorității Electorale Permanente, începând cu data de 13 februarie 2023, în condițiile Legii nr. 208/2015 privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor, precum şi pentru organizarea şi funcţionarea Autorităţii Electorale Permanente și ale Legii nr. 7/2006 privind statutul funcţionarului public parlamentar”.
ANI a anunțat luni că a sesizat Parchetul General privind un posibil conflict de interese, după ce la cabinetul unui vicepreședinte AEP fusese angajată cumnata lui Mitulețu-Buică. Inițial, fostul șef al AEP declarase că nu are de ce să-și dea demisia și că va ataca în contencios administrativ dosarul ANI
De asemenea, acesta mai avea un proces mai vechi, în care e acuzat de abuz în serviciu, pentru fapte din anul 2019. Aceste fapte mai veche determinase vechea coaliție de guvernare să ia în considerare întocmirea unui raport pentru revocarea lui din funcție în toamna lui 2021. Însă schimbarea configurației guvernamentale și reîmpărțirea sferelor de influență a dus la menșinerea lui Mitulețu-Buică, persoană care încă se bucura de sprijinul social-democraților din Oltenia. Prin urmare, peste un an de zile acesta nu a mai fost amenințat cu revocarea.