CSM a discutat cu experţii Comisiei de la Veneţia despre ingerinţele politicului în justiţie
0Experţii Comisiei de la Veneţia au fost informaţi, astăzi, la întâlnirea cu conducerea Consiliului Superior al Magistraturii, în legătură cu poziţia adoptată de CSM faţă de unele ingerinţe ale politicului la adresa autorităţii judecătoreşti.
Preşedintele şi vicepreşedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Alina Ghica şi Oana Schmidt-Hăineală, s-au întâlnit, sediul CSM, cu o delegaţie de experţi a Comisiei Europene pentru Democraţie prin Drept (Comisia de la Veneţia), condusă de Thomas Markert, şeful Secretariatului Comisiei de la Veneţia.
"Discuţiile au vizat aspecte privind recentele evoluţii din România şi consecinţele acestora asupra sistemului judiciar. Experţii Comisiei au fost informaţi în legătură cu poziţia adoptată de Consiliul Superior al Magistraturii faţă de unele ingerinţe ale politicului la adresa autorităţii judecătoreşti", se arată într-un comunicat de presă al CSM.
De asemenea, au fost prezentate şi priorităţile pe termen mediu ale Consiliului, în marja recomandărilor adresate României în Raportul de progrese din cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare şi din perspectiva principiilor fundamentale ce guvernează statul de drept şi democraţia, a precizat sursa citată.
O delegaţie de experţi ai Comisiei de la Veneţia se află luni şi marţi la Bucureşti. Conform Comisiei de la Veneţia, vizita are loc în contextul pregătirii unei opinii privind situaţia constituţională din România şi OUG care amendează Legea Curţii Constituţionale şi Legea referendumului.
În 7 august, preşedintele Comisiei Europene pentru Democraţie prin Drept (Comisia de la Veneţia) a făcut apel la autorităţi şi la partidele politice din România să respecte pe deplin independenţa Curţii Constituţionale şi să se abţină de la presiuni, precizând că în 6 august a primit noi informaţii de la CCR în legătură cu acest subiect.