Cristina Guseth, retrasă din Guvern de premierul  Cioloş în urma prestaţiei din Parlament

0
0
Cristina Guseth şi Dacian Cioloş. FOTO Mediafax
Cristina Guseth şi Dacian Cioloş. FOTO Mediafax

Premierul desemnat Dacian Cioloş a hotărât luni seară să o retragă pe Cristina Guseth din fruntea Ministerului Justiţiei, în urma prestaţiei mult sub aşteptări pe care a avut-o în comisiile de specialitate ale Parlamentului. Cristina Guseth primise aviz favorabil, însă răspunsurile sale la întrebările parlamentarilor au fost foarte slabe. Raluca Prună este al treilea nume vehiculat pentru Justiţie, după ce dimineaţă a fost anunţat Mihai Selegean.

Dacian Cioloş confirmă retragerea Cristinei Guseth ca propunere pentru ministru al Justiţiei

Premierul desemnat Dacian Cioloş a confirmat, luni noapte, înlocuirea ministrului propus pentru Justiţie, Cristina Guseth, printr-o postare pe contul personal de Facebook.

„Pentru a nu vulnerabiliza în niciun fel încrederea în ministrul Justitiei din Guvern, într-un an foarte important pentru menţinerea credibilităţii activităţii Justiţiei, am hotărât să retrag propunerea doamnei Cristina Guseth pentru acest portofoliu. Dimineaţă voi înainta conducerii Parlamentului o nouă propunere” a fost mesajul postat de premierul desemnat pe reţeaua socială.

După ce candidatura Cristinei Guseth a fost retrasă, iar marţi dimineaţă a fost vehiculat numele lui Mihai Segerean pentru portofoliul Justiţiei, Raluca Prună, înalt funcţionar în cadrul Comisiei Europene, este al treilea nume vehiculat pentru preluarea portofoliului la Justiţie.

ŞTIREA INIŢIALĂ

Surse politice au declarat pentru "Adevărul" că premierul desemnat Dacian Cioloş va propune, marţi dimineaţă, un alt ministru al Justiţiei, de această dată un expert, care va fi audiat în Parlament, înainte ca întreg Guvernul să primească votul de încredere în plen. Aceleaşi surse spun că Dacian Cioloş a urmărit cu atenţie prestaţia din comisii a tuturor membrilor din echipa guvernamentală şi, chiar dacă Guseth a fost avizată favorabil, a considerat că va fi o bilă neagră pentru întregul Executiv. Cioloş insistă ca noul Executiv să pornească la drum cu o imagine imaculată."Ţin foarte mult la imaginea si la integritatea Guvernului", a spus Dacian Ciolos, luni, la Parlament.

Cristina Guseth, audiere cu scântei

Cristina Guseth a fost audiată luni în comisiile juridice reunite ale Parlamentului. Timp de aproximativ două ore, juriştii din Senat şi din Camera Deputaţilor au lansat un tir de întrebări la care Guseth n-a făcut faţă. Venind din fruntea unui ONG (FreedomHouse) care s-a luptat pentru implementarea statului de drept în România, dar fără a avea studii de drept, Cristian Guseth s-a încurcat în momentul în care aleşii au întrebat-o cum vede imunitatea parlamentară.  "Cum doriti să revizuiţi sistemul de imunităţi? La ce instituţii publice vă referiţi? Instituţia prezidenţială face parte din acest sistem de imunităţi?", a fost una dintre întrebările care au blocat-o pe Cristina Guseth.  "Sunt mai multe incompatibilităţi", a răspuns Guseth, dupa care s-a blocat. Din sală s-a auzit imediat: "imunităţi".  Senatorul PSD Şerban Nicolae i-a spus că nu cunoaşte Constituţia României. "Am citit Constituţia, dar a o citi nu înseamnă a o şti", s-a scuzat, neinspirat, Cristina Guseth. La final, Guseth a recunoscut că a fost "o umilinţă, o experienţă foarte dură şi grea".

Însă dincolo de răspunsurile slabe ale Cristinei Guseth, parlamentarii au arătat din nou că se zbat în mocirlă. În timpul audierilor, Şerban Nicolae i-a şoptit unei colege : "Decât să vină aici, mai bine punea o poză cu ea în chiloţi", aluzie mârşavă la faptul că Andrei Baciu a fost retras rapid din Guvern după ce în mediul virtual au apărut poze cu tânărul medic pozând în lenjerie intimă. Ruxandra Jipa, senator UNPR, le-a reproşat colegilor din Parlament, cu voce tare: "O să vedeţi voi ce o să păţiţi cu asta". 

De altfel, parlamentarii care au pus-o la zid pe Guseth au fost exact aleşii care s-au poziţionat în actuala legislatură mai aproape de infractori decât de lege. Şerban Nicolae, cel mai aprig contestatar al Cristinei Guseth, a fost avocatul lui Cătălin Voicu, fost senator condamnat la 7 ani pentru corupţie. Ruxandra Jipa s-a remarcat în acest an în ziua în care Senatul a făcut zid în jurul lui Dan Şova, pentru ca procurorii să nu-l poate încătuşa. Ruxandra Jipa mai întâi l-a miruit pe Şova, a votat împotriva ridicării imunităţii sale, apoi, când a fost întrebată de ce senatorii sunt mai presus de Constituţie, Jipa a răspuns: "Mai lăsaţi-mă cu Constituţia!".

Un alt parlamentar foarte acid la adresa Cristinei Gusteh a fost Eugen Nicolicea, unul dintre locotenenţii lui Gabriel Oprea în UNPR. Nicolicea a iniţiat un proiect de lege privind modificarea legislaţiei penale în favoarea condamnaţilor. 

Pe aceeaşi temă:

Noul Guvern. Cine este Cristina Guseth, ministrul propus pentru Justiţie

Noul Guvern. Cine este Adrian Curaj, propunerea lui Dacian Cioloş la Ministerul Educaţiei

Noul Guvern. Cine este Achim Irimescu, ministrul propus la Agricultură

Noul Guvern. Cine este Vlad Alexandrescu, ministrul propus la Cultură

Noul Guvern. Cine este Mihnea Motoc, propus ministru al Apărării Naţionale

Noul Guvern. Cine este Lazăr Comănescu, propus ministru de Externe în Guvernul Cioloş

Noul Guvern. Cine este Costin Grigore Borc, ministrul propus pentru Economie

Noul Guvern. Cine este Dan Costescu, ministrul propus pentru Transporturi

Noul Guvern. Cine este Petre Tobă, propus pentru şefia Ministerului Administraţiei şi Internelor

Noul Guvern. Cine este Marius Raul Bostan, ministrul propus pentru Societatea Informaţională

Noul Guvern. Cine este Elisabeta Lipă, propusă ministru al Tineretului şi Sportului

Mai multe - Politică

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite