Cristian Diaconescu, la Adevărul Live: Voi merge la vot în turul II, chiar dacă nu câştigă Elena Udrea. Dar sper să câştige

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Fundaţiei Mişcarea Populară, Cristian Diaconescu, a vorbi la Adevărul Live, despre şansele Elenei Udrea de a ajunge preşedinte şi despre modul în care tratează candidaţii la Preşedinţie problematicele ce ţin de politica externă.

Principalele declaraţii ale liderului PMP, Cristian Diaconescu, la Adevărul Live:

Despre rocada cu Elena Udrea

PMP a făcut o reevaluare în ceea ce priveşte candidatura unui dintre candidaţii săi şi a decis că Elena Udrea are datele necesare de a continua campania electorală pe care eu am început-o. Agenda personală trebuie să se subsumeze agendei politice a partidului. O susţin pe Elena Udrea pentru că susţine proiectul de ţară, justiţie şi stat de drept, al preşedintelui Traian Băsescu, pe care şi eu l-am promovat. 

Este firesc ca susţinerea Fundaţiei să se îndrepte către Elena Udrea. Elena Udrea este credibilă atunci când vorbeşte de susţinerea proiectului de ţară a preşedintelui Traian Băsescu. 

Mergeţi prin ţară, alături de Elena Udrea. Cei din ţară s-au împăcat cu ideea candidaturii? Mai sunt şi intelectualii care au ales să plece şi se află într-un soi de conflict cu Elena Udrea. Cum arată partidul astăzi?

Viaţa într-un partid politic este complexă, dar disciplina şi solidaritatea sunt atribute esenţiale. Am multă experienţă într-un partid politic şi ştiu că, atunci când o decizie politică se ia pe argumentele pe care majoritatea le consideră oportune, nu ai decât două variante: fie respecţi această decizie, fie îţi găseşti orizonturile politice în altă parte. Este o regulă simplă care funcţionează peste tot în lume. valoarea individuală contează în măsura în care se subsumează şi calităţilor de care este nevoie într-un partid.

Mai sunteţi prieten cu Cristian Preda sau cu Adrian Papahagi?

Da, sunt prieten şi cu Papahagi, şi cu Preda şi cu Baconschi. Le recunosc calităţile. Cu câţiva dintre ei am lucrat direct şi ştiu ce potenţial au. Pe de altă parte, a ataca din afara partidului o formaţiune politică, indiferent ce resentimente există, nu face decât să te îndepărteze chiar de perspectiva de a te asocia unei alte formaţiuni politice.  

Nu vă pare rău că totuşi nu aţi candidat?

Nu-mi pare rău că nu mai candiez atâta vreme cât mesajul este continuat de Elena Udrea. Am avut ocazia să cunosc ţara şi să vorbesc despre agenda cetăţeanului.

Aţi ratat două momente istorice: deconspirarea lui Victor Ponta şi acţiunile de la DNA, unde membrii PSD sunt abonaţi. Credeţi că are impact asupra candidaţilor? Îi periclitează lui Victor Ponta şansele de a câştiga Preşedinţia?

Un impact direct şi imediat nu are situaţia de suspiciune penală în legătură cu PSD. Nu trebuie însă tratată cu uşurinţă de clasa politică. Dacă aceste incriminări pe care DNA le-a anunţat se coroborează cu alte probe şi arată vinovăţii pe teme care ţin de siguranţa naţională vom afla că în folos personal au fost pervertite proiecte naţionale ale României. 

Chiar dacă astăzi impactul politic nu este prea mare, din decembrie, ianuarie, întrebări în legătură cu modul în care este guvernată această ţară se vor pune. Italia a trecut printr-un astfel de proces.

image

Vor mai taxa românii corupţia la vot?

Deocamdată, românii îşi doresc cât mai multe locuri de muncă. Dacă românii vor cupla că sunt împiedicaţi să găsească locuri de muncă de gesturile unora care se îmbogăţesc, acaparând principalele capacităţi care produc beneficii, vor avea o problemă. 

Există suspiciunea în legătură cu faptul că milioane de oameni sunt privaţi de drepturi din cauza câtorva care au acţionat împotriva statului. 

În momentul în care România a început să devină credibilă, am avut o responsabilitate clară: în primul rând ca structurile de forţă să-şi piardă influenţa în legătură cu alte instituţii ale statului. 

Victor Ponta va fi un demnitar nefrecventabil?

Da. Să plec de la premisa că nu a fost ofiţer acoperit. Îşi lasă o marjă de speculaţie care ar putea să-l coste şi pe el şi pe noi. Când se va pune problema unui astfel de şef al statului, tot ce spune se răsfrânge asupra societăţii. Suntem în zona de conflict. S-ar putea să fie nevoie de decizii instantanee. Vladimir Putin ţi-a prezentat viaţa înainte să fie preşedinte.

Când aţi ajuns ministru justiţiei, aţi simţit că există printre magistraţi ofiţeri acoperiţi?

Nu am simţit. Am venit în 2004 cu mandat limitat. Dialogul cu Bruxelles-ul se blocase şi tot efortul a fost să facem un pachet de legi privind organizarea sistemului judiciar. L-am omologat cu partenerii noştri şi am reuşit să promovăm în Parlament pachetul de legi. Sistemul funcţiona rigid şi am implementat o structură legislativă încercând să acoperim toate zonele posibile. Am pus un gard legislativ între puterile statului.

Cum vedeţi candidatura lui Teodor Meleşcanu? 

Şi Meleşcanu şi Maior sunt oameni cu calităţi. Am lucrat cu amândoi şi sunt oameni cu care poţi merge la succes. Poate ar trebui să propunem să fim mai atenţi în ceea ce priveşte ocupare poziţiei de către politicieni. Această ocultă care îl urmăreşte pe cel care o conduce deschide calea unor suspiciuni. Pe Meleşcanu l-a ajuns din urmă problema legată de SIE. Cei care vin din aceste structuri au o dificultate în plus. 

Credeţi că preşedintele trebuia să fie informat de dl. Meleşcanu?

Da. Era o informaţie care ţine de exerciţiul mandatului, nu de o curiozitate a acestuia. 

Ca fost ministru de externe cum vedeţi raportarea candidaţilor la problemele externe? Cine este convingător?

Elena Udrea are susţinerea mea. Aş menţiona pentru toţi candidaţii că în platformele lor program ar fi trebuit să fie mult mai concreţi pe problematica externă. În politica externă trebuie să spui lucrurilor pe nume. Preşedintele este primul diplomat al ţării. 

Victoria Nuland ştie de legea amnistiei şi graţierii. Este abilitată de preşedintele Obama să fie cea care transmite mesajul părţii americane şi se implică în evaluările care stau la baza deciziilor SUA. Victoria Nuland şi tot sistemul american sunt implicaţi în parteneriatul pe care îl au cu ţara noastră. 

Preocuparea majoră este legată de perspectivele funcţionării statului de drept. 

Mergeţi la vot în turu II dacă nu va căştiga Elena Udrea?

Da, merg pentru a nu-mi folosi altcineva votul, chiar dacă nu câştigă.  Sper însă că va câştiga Elena Udrea.

Nu v-au convins alţi candidaţi?

Nu, dar sunt un om deschis. 


Cristian Diaconescu (stânga), în studioul Adevărul Live FOTO Sever Gheorghe

image
Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite