Corina Creţu: România a avut la dispoziţie 425 milioane EUR pentru proiecte privind protecţia mediului. Rezultatele trebuiau să fie vizibile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Corina Creţu FOTO Facebook
Corina Creţu FOTO Facebook

Europarlamentarul Corina Creţu a atras atenţia că România riscă sancţiuni din partea Comisiei Europene pentru neîndeplinirea obligaţiilor privind gestionarea deşeurilor. Potrivit fostului comisar european, România a avut 425 de milioane de euro pentru aceste proiecte, printr-un program desfăşurat între anii 2014-2020.

„România riscă sancţiuni din partea Comisiei Europene pentru neîndeplinirea obligaţiilor privind gestionarea deşeurilor. Atenţionările venite de la Bruxelles de ani de zile au fost trecute cu vederea la Bucureşti. În luna iunie a acestui an, Comisia Europeană a solicitat autorităţilor române să transpună integral în legislaţia naţională noile norme ale UE privind depozitele de deşeuri, cele privind gestionarea deşeurilor şi cele privind prevenirea deşeurilor de ambalaje - ceea ce nu s-a întâmplat”, a transmis Corina Creţu pe Facebook. 

Ea a subliniat că „România a avut la dispoziţie nu mai puţin de 425 milioane EUR pentru proiecte privind protecţia mediului, prin Programul Operaţional Infrastructură Mare 2014-2020. Cu o asemenea sumă, rezultatele trebuiau să fie vizibile până în acest moment” şi că din păcate, aceasta nu este o situaţie nouă. În calitate de Comisar European, eu am atenţionat asupra acestui aspect încă din 2016, când am solicitat autorităţilor de la Bucureşti să accelereze reformele din domeniul managementului deşeurilor, al apei şi prevenirea riscurilor”. 

Fostul comisar european a mai atras atenţia că neimplementarea acestor proiecte afectează şi sănătatea cetăţenilor, în special a locuitorilor din Capitală. „Şi mai grav este faptul că neimplementarea unor astfel de proiecte afectează grav sănătatea românilor. Potrivit unor statistici ale Agenţiei Europene de Mediu, peste 20.000 de români mor în fiecare an din cauza poluării (iar din aceştia peste jumătate sunt din Bucureşti). Aşadar, sper să existe măsuri concrete cât de curând. Ar fi nu doar înspre binele României în raport cu respectarea legislaţiei europene, dar ar fi în primul rând foarte bine pentru români, a căror sănătate ar fi mai protejată” a mai completat europarlamentarul. 

    

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite