Corespondenţă din Palestina. Iohannis: „Aspiraţia de a trăi într-un stat propriu, legitimă“. Abbas: Israelul să pună capăt colonizărilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele palestinian Mahmoud Abbas i-a povestit omologului său român, Klaus Iohannis, despre practicile folosite de israelieni în conflictul cu Palestina. La rândul său, Klaus Iohannis a spus că dorinţa statului Palestina de a trăi în siguranţă este legitimă, însă acest lucru se poate concretiza numai printr-un proces paşnic.

"Am trecut în revistă situaţia complicată a poporului palestinian. M-am referit la măsurile pe care le-a luat ocupaţia israeliană, practicile acesteia, politica colonizărilor, iniţiativa de pace franceză, care sprijină soluţia convocării unei conferinţe internaţionale pentru pace. În acest context confirm şi importanţa comitetului ministerial arab care se ocupă de situaţia din zonă, care are în vedere să adreseze Consiliului de securitate pentru a obţine o hotărâre în ceea ce priveşte politica colonizărilor israeliene",  a spus Mahmoud Abbas.

Preşedintele palestinian a mai spus că situaţia a devenit insuportabilă pentru Palestina.

"Preţuim eforturile pe care le face UE în sprijinul păcii pentru oferirea de ajutoare economice pentru punerea bazelor instituţiilor palestiniene, ceea ce duce la instaurarea unui climat de pace, de securitate şi stabilitate în zonă. Mâinile noastre sunt întinse pentru soluţia unei păci construite pe dreptate şi adevăr, suntem împotriva violenţei şi extremismului oricare ar fi originile acestuia. Menţinerea actualei situaţii nu este suportabilă. Dorim realizarea păcii, securităţii şi a bunei vecinătăţi între noi şi Statul Israel, dar acest lucru necesită hotărâri decisive luate de partea israeliană de a pune capăt imediat colonizărilor, acţiunilor violente şi agresiunilor comise de colonişti", a mai spus Abbas.

"Refacerea încrederii între cele două părţi"

La rândul său, preşedintele Klaus Iohannis a pledat pentru găsirea unei soluţii de pace între Israel şi Palestina. "În cursul întrevederii am purtat o discuţie aprofundată cu privire la ultimele evoluţii în Procesul de Pace din Orientul Mijlociu şi perspectivele acestuia. Credem că cea mai importantă chestiune care trebuie abordată la acest moment este identificarea unor căi de refacere a încrederii dintre părţi. Aspiraţiile legitime ale poporului palestinian de a trăi în siguranţă şi prosperitate într-un stat propriu se pot concretiza numai printr-un proces paşnic, prin soluţii care să fie acceptate şi asumate de ambele părţi", a spus Klaus Iohannis, după întâlnirea cu Mahmoud Abbas.

Cei doi preşedinţi au vorbit şi de situaţia din regiune, cu accent pe criza siriană şi situaţia refugiaţilor palestinieni din Siria, şi la impactul acestora asupra statelor vecine.

"Mi-am exprimat opinia potrivit căreia în zonele afectate de crize şi conflicte este nevoie de soluţii politice şi eforturi conjugate pentru a oferi mai multă speranţă populaţiei. Radicalizarea, terorismul, conflictele inter-etnice sau inter-sectare nu pot fi eradicate decât prin măsuri de incluziune socială şi politică, prin educaţie şi prin crearea de condiţii pentru dezvoltarea economică", a mai spus şeful statului.

Preşedintele Klaus Iohannis a părăsit Israelul în această dimineaţă pentru a se deplasa spre Palestina, unde a fost aşteptat de preşedintele Mahmoud Abass. Înainte de a fi primit de preşedintele Palestinei, Klaus Iohannis a depus o coroană cu flori la Mausoleumul fostului preşedinte Yasser Arafat.

În Israel, şeful statului român s-a întâlnit cu preşedintele Reuven Rivlin şi cu premierul israelian Nenjamin Netanyahu. Spre deosebire de vizita în Palestina, care a durat doar câteva ore, vizita în Israel a fost de patru zile.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite