Comisia Juridică a avizat pozitiv pentru ridicarea imunităţii lui Gabriel Oprea. Un singur vot a făcut diferenţa. Oprea: Nu a fost cumpărată o maşină, ci 5.000

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gabriel Oprea ajunge, din nou, în faţa colegilor jurişti de la Senat. FOTO Eduard Enea
Gabriel Oprea ajunge, din nou, în faţa colegilor jurişti de la Senat. FOTO Eduard Enea

Comisia juridică a discutat marţi solicitările de ridicare a imunităţii în privinţa senatorilor Gabriel Oprea şi Doina Tudor. Liderul UNPR este acuzat de abuz în serviciu în dosarul în care sunt cercetaţi foşti şefi ai DIPI, în timp ce senatoarea PNL  e acuzat de complicitate la luare de mită.

UPDATE Cătălin Boboc, preşedintele Comisie juridice de la Senat: „Noi facem toate eforturile să le întocmim din seara asta pentru că ele au fost introduse pe ordinea de zi de mâine a plenului Senatului. Sunt destul de grele pentru că trebuie să prindem acolo părţile, toate poziţiile senatorilor. Au fost decizii favorabile în privinţa acceptărilor cererilor. Atât în ce priveşte sentaorul Oprea, dar şi senatoarea Tudor“, a spus Boboc.

Întrebat dacă s-a discutat şi de jacuzzi, Boboc a precizat că nu vrea să vorbească despre acest aspect. „Sincer nu am stat o analiză foarte serioasă a modului în care arată o astfel de dotare. Credeţi-ne că nu acesta e obiectul analizei pe care o facem în comisie“, a spus Boboc . De asemenea senatorul PNL a subliniat că liberalii au votat „pentru“ încuviinţarea cererii DNA. 

UPDATE Comisia Juridică a Senatului a avizat pozitiv solicitarea DNA de începere a urmăririi penale pentru Gabriel Oprea, însă scorul a fost strâns: 6 voturi pentru şi 5 împotrivă. Senatorii jurişti au dat aviz pozitiv şi pentru solicitarea de ridicare a imunităţii senatoarei PNL DoinaTudor: 9 voturi au fost pentru, unui singur împotrivă şi o abţinere. 

UPDATE Gabriel Oprea, la ieşirea de la şedinţă: O să vă spun câteva cuvinte. Le-am spus colegilor de la Comisia juridică (faptul) că în timpul mandatului meu ca vicepremier şi ministru de Interne nu s-a cumpărat o maşină sau zece, ci 5000 de maşini. M-am bătut pentru drepturile şi dotările Ministerului de Interne, pentru cele ale jandarmilor, poliţiştilor. ca ministru de Interne aveam protecţie de SPP şi maşină luată în comodat de la altă instituţie care se mai strica din când în când.  S-a reînfiinţat în cadrul DIPI o subunitate, se numeşte Aqvila, care a plecat de la zero. În acest context şi într-un context în care veţi vedea că cei de acolo spun: cu multe vulnerabilităţi, riscuri la adresa vieţii conducerii Ministerului de Interne, inclusiv a mea personală, s-a achizionat în mod legal, de către DIPI un autovehicul'S-a achiziţionat legal de către DIPI o maşină, o să vedeţi. Mâine o să spun mai multe în plenul Senatului“, a declarat Oprea

El a mai spus că niciodată nu a cerut lucrurile de care este acuzat, iar biroul ministrului de Interne nu a fost refăcut în timpul mandatului său. Înainte de a intra în lift, Oprea a fost întrebat dacă avea jacuzzi la minister. '„Nu mă întrebaţi pe mine, ca ministru'', a conchis Oprea

Cererea DNA de urmărire penală a senatorului Gabriel Oprea a ajuns săptămâna trecută la Senat, fostul ministrul ministru fiind acuzat de abuz în serviciu, în dosarul fostului şef al Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă, Nicolae Gheorghe.

UPDATE Doina Tudor a ieşit de la şedinţa Comisiei juridice. A declarat că a luat la cunoştinţă lucrurile prezentate de procurori în dosar, având alături de ea doi avocaţi. Întrebată dacă îi este teamă de ziua de mâine, Tudor a răspuns că „Da“.  

UPDATE Fostul vicepremier Gabriel Oprea a ajuns la Comisia juridică. Acesta a venit însoţit de Ruxandra Jipa, senatoarea UNPR care anul trecut l-a miruit pe senatorul Dan Şova în plen. Oprea nu a vrut să vorbească cu presa, urmând ca la finalul şedinţei să facă declaraţii.


Preşedintele Comisiei juridice, Cătălin Boboc, a spus că va propune colegilor ca rapoartele în aceste cazuri să fie finalizate marţi, astfel încât miercuri să intre în plenul Senatului. 

„Sigur că, din discuţii, vom vedea, eu sper că va fi suficient timp pentru mâine (marţi - n.r.) să dăm raportul astfel încât miercuri să intre la plen. Asta am şi propus colegilor (din Biroul permanent - n.r.) să introducă pe ordinea de zi de miercuri, sub rezerva depunerii raportului. În principiu, acesta este parcursul pe care l-am propus şi colegii din Biroul permanent au fost de acord", a afirmat luni Boboc.

Procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a cerut, săptămâna trecută, sesizarea Senatului pentru începerea urmăririi penale faţă de Gabriel Oprea, în dosarul în care sunt cercetaţi foşti şefi ai DIPI, fostul vicepremier fiind acuzat de abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit. Tot săptămâna trecută, şeful DNA a cerut sesizarea Senatului pentru încuviinţarea reţinerii şi arestării preventive a senatoarei PNL Doina Tudor, acuzată de complicitate la luare de mită. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite