Comisia „Alegeri 2009“ îşi caută de lucru: cere Guvernului să spună cum au fost numiţi prefecţii în urmă cu opt ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Parlamentarii din Comisia specială de anchetă a alegerilor prezidenţiale din 2009 au decis miercuri să ceară informaţii Secretariatului General al Guvernului cu privire la numirea prefecţilor şi şefilor de deconcentrate în aceeaşi zi, cu o lună înaintea alegerilor, a anunţat preşedintele comisiei, Oana Florea.

„Astăzi s-a propus şi s-a votat cu majoritate de voturi o adresă către Secretariatul General al Guvernului prin care să solicităm informaţii cu privire la numirea şefilor de deconcentrate şi numirea secţiilor de votare după ce au fost schimbaţi prefecţii în aceeaşi zi", a precizat Florea, la finalul şedinţei comisiei.

Comisia de anchetă a luat act miercuri de decizia CCR care a constatat obligaţia şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi, de a se prezenta în faţa Parlamentului  şi de rezultatul scrutinului prezidenţial şi de a furniza informaţiile solicitate sau de a pune la dispoziţie celelalte documente sau mijloace de probă deţinute, utile activităţii comisiei. Parlamentarii nu au putut însă avansa cu un calendar, în condiţiile în care decizia nu a fost publicată în Monitorul Oficial, şi aşteaptă şi motivarea acesteia.

„Deciziile Curţii sunt obligatorii, dar ele îşi intră practic în forţa juridică după publicarea în Monitorul Oficial. La acest moment avem un comunicat de presă al Curţii, nu avem considerentele, respectiv motivarea. Aceste decizii ale CRR nu sunt retroactive, trebuie să aşteptăm publicarea. Mai mult, pe lângă dispozitiv care este obligatoriu, sunt obligatorii şi considerentele şi tocmai pentru a lămuri cadrul constituţional în care ne desfăşurăm activitatea este mult mai util să aşteptăm aceste considerente şi apoi să facem invitaţii, urmând ca între timp să administrăm proba cu acte", a explicat Oana Florea.

Săptămâna viitoare parlamentarii din Comisia de anchetă speră să aibă motivarea CCR.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite