Comasarea alegerilor, declarată neconstituţională

0
Publicat:
Ultima actualizare:
plenul Curţii Constituţionale
plenul Curţii Constituţionale

Curtea Constituţională a României a declarat neconstituţională Legea privind comasarea alegerilor locale şi parlamentare, contestată la sfârşitul lunii decembrie 2011 de parlamentari ai USL. Efectul deciziei Curţii: alegerile locale ;i parlamentare vor avea loc separat.

UPDATE 14.00 Prim-vicepreşedintele PDL Sorin Frunzăverde a declarat, miercuri,că decizia Curţii Constituţionale privind neconstituţionalitatea comasării alegerilor "determină foarte clar că alegerile locale vor avea loc în prima duminică a lunii iunie", iar parlamentarele vor fi "la timp".

OPINIE LA ZI, de Ion M. Ioniţă, senior editor "Adevărul: Arbitrul constituţional şi jucătorul de la Cotroceni

UPDATE 13.40 Miniştrii au întrerupt şedinţa de miercuri a Guvernului pentru a discuta despre decizia Curţii Constituţionale privind comasarea alegerilor, au declarat surse oficiale.

UPDATE 13.30 Liderul USL Victor Ponta a declarat, miercuri, comentând decizia CC în privinţa legii de comasare a alegerilor, că Guvernul Boc trebuie să demisioneze pentru că şi-a asumat o lege neconstituţională şi nedemocratică.

UPDATE 13.20 Comasarea alegerilor pentru autorităţile administraţiei publice locale cu cele parlamentare este neconstituţională, a decis, miercuri, Curtea Constituţională, admiţând astfel sesizarea USL.

Astfel, Legea comasării alegerilor se află, miercuri, pentru a treia oară în dezbaterea Curţii Constituţionale a României (CCR). În urmă cu o săptămână, pe 18 ianuarie, CCR a decis să amâne dezbaterile, pentru a solicita Guvernului informaţii suplimentare privind impactul economic al comasării alegerilor locale şi parlamentare, având în vedere că în expunerea de motive a actului normativ se arată că organizarea separată a alegerilor ar avea un impact financiar asupra cheltuielilor din bugetul de stat mai mare decât dacă acestea ar avea loc în acelaşi timp.

Curtea a început din 12 ianuarie discuţiile pe marginea contestaţiei opoziţiei, însă dezbaterile au fost şi atunci amânate o săptămână.
Guvernul şi-a asumat răspunderea în Parlament pe proiectul de lege care vizează comasarea alegerilor parlamentare şi locale pe 15 decembrie 2011.

USL spune în sesizarea către CCR privind Legea comasării, depusă la sfârşitul lunii decembrie 2011, că Guvernul a nesocotit prevederea constituţională potrivit căreia Parlamentul este unica autoritate legiuitoare,dar şi reglementările europene potrivit cărora legislaţia electorală nu poate fi modificată decât cu minim 12 luni înainte de alegeri.

USL reclamă faptul că o lege atât de importantă a trecut fără dezbatere în Parlament, prin asumarea răspunderii.

USL mai arată în adresa către Curtea Constituţională că prevederile Legii privind organizarea şi desfăşurarea alegerilor pentru autorităţile administraţiei publice locale şi a alegerilor pentru Camera Deputaţilor şi Senat din anul 2012 încalcă "în mod flagrant" principiile directoare instituite prin Codul bunelor practici în materie electorală.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite