Coaliţia nu se lasă. Cezar Preda, avizat pozitiv pentru funcţia de director-adjunct la ICR Paris. Ce alte propuneri ridică semne de întrebare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cezar Preda va fi până la urmă numir la ICR Paris în funcţia de director-adjunct FOTO Arhivă Adevărul
Cezar Preda va fi până la urmă numir la ICR Paris în funcţia de director-adjunct FOTO Arhivă Adevărul

Comisiile de specialitate din Senat vor audia şi aviza miercuri candidaţii pentru şefiile mai multor filiale ale Institutului Cultural Român. Pe lângă persoane care se pliază pe profilul de diplomaţie culturală şi-au făcut loc şi nume care n-au legături cu acest domeniu, cum ar fi Cezar Preda, fost deputat mai multe mandate, sau Andreea Dogariu, în prezent inspector la DGASPC Timiş.

UPDATE Toţi candidaţii audiaţi au primit aviz pozitiv. Faţă de lista menţionată, a mai fost audiată şi Carinca Nistor pentru funcţia de director-adjunct la Londra.

***

Comisiile de politică externă ar urma să audieze miercuri dimineaţă nu mai puţin de zece candidaţi pentru diferite funcţii director-adjunct sau de director ale unor filiale ale ICR. În primă etapă, la începutul săptămânii cărţile erau făcute pentru cinci dintre cei audiaţi. Din cei cinci, trei sunt reconfirmaţi pentru un nou mandat (Doina Marian- director ICR Paris, Adriana Pietrăreanu - directoare adjunctă la Bruxelles, Martin Salamon - director la ICR Tel Aviv). Noi în funcţii ar urma să fie Dragos Tiberiu Niţă, care va fi avansat de la coordonator al ICR Istanbul la director ICR Istanbul, iar Claudiu Mihail Florian trecut de la ICR Berlin la ICR Londra (adjunct). 

Însă luni după-amiază lista a fost suplimentată cu încă cinci nume: Andreea Dincă, Liviu Ţăranu, Cezar Preda, Cristian Niculescu şi Andreea Dogariu. Semne de întrebare privind oportunitatea promovării unui om care nu are legături cu diplomaţia culturală sunt în cazul lui Cezar Preda, fost deputat timp de patru mandate, cunoscut mai ales pentru  cunoştinţele sale de administraţie, nu pentru această zonă. Preda ar urma să fie votat pentru funcţia de director-adjunct la ICR Paris. 

De asemenea, semne de întrebare sunt şi în ceea ce priveşte propunerea pentru funcţia de director-adjunct al ICR Budapesta, Andreea Dogariu.În prezent aceasta este inspector în cadrul Direcţiei Generale pentru Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Timiş. Înainte, aceasta a fost manageră de proiecte la două firme, unde s-a ocupat de organizare evenimente, coordonare activitate, promovare online, coordonare activitate hotel-restaurant. Nu în ultimul rând, şi trimiterea istoricului Liviu Ţăranu direct pe funcţia de director general al ICR Beijing este privită cu suspiciune de unii membri ai Coaliţiei. Ţăranu, vechi angajat al Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (din 2000), este cunoscut ca istoric, însă până acum singura sa legătură cu diplomaţia culturală a fost participarea sau organizarea de evenimentele de la Fundaţia Europeană Titulescu, patronată de fostul premier Adrian Năstase. „Pare o pălărie puţin cam mare pentru el”, susţine un lider PSD, cunoscător domeniului diplomaţiei. 

Andreea Dincă este propusă pentru şefia ICR Viena, iar Cristian Niculescu pentru funcţia de director al ICR Viena. Toţi candidaţii audiaţi sunt propuşi pentru un mandat de patru ani.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite