Coaliția începe negocierile pe ministere de la zero după ce PSD a insistat să păstreze Transporturile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul de Interne, prim-vicepreședintele PNL Lucian Bode a explicat că liberalii au propus rediscutarea portofoliilor de la 0, în contextul în care PSD a insistat asupra păstrării transporturilor și schimbarea protocolului.  

FOTO Inquam Photos
FOTO Inquam Photos

Șeful portofoliului de Interne, liberalul Lucian Bode, a declarat că pentru schimbarea protocolului, PNL a solicitat reducerea numărului de ministere și rediscutarea portofoliilor de la 0.

Potrivit ministrului, după ce PSD a solicitat păstrarea ministerului Transporturilor, propunerea PNL a fost aceea de a reduce numărul ministerelor la maximum 18.

„Nu am ajuns la o înțelegere ieri în ceea ce privește definitivarea unei stucturi, cel mai probabil aceste lucruri vor fi clarificate în continuare. Dacă rămânem în formula de 18 ministere, UDMR va avea 2 ministere și vicepremier, PNL va avea 8 ministere, vicepremier și secretar general, iar PSD va avea 8 ministere, premier, vicepremier și cancelar“.

Întrebat cu privire la ministerul Dezvoltării, aflat sub conducerea UDMR în prezent, Lucian Bode a afirmat că PNL poate să conducă orice minister, inclusiv Dezvoltarea.

Guvern PNL-PSD cu 18 ministere

Surse din Coaliția de Guvernare au declarat pentru „Adevărul” că în cazul ieșirii UDMR de la guvernare, PSD și PNL ar urma să își împartă ministerele în mod egal, fiind vorba de 18 ministere și urmând ca fiecare partid să aibă conducerea a 9 portofolii. Scăderea numărului de portofolii este una dintre variantele discutate în interiorul Coaliției, dacă UDMR va ieși de la guvernare.

Astfel, PSD ar urma să aibă Transporturile, Ministerul Familiei, portofoliul de la Economie, Agricultura, Apărarea, Ministerul Sănătății, cel al Culturii, dar și cel al Justiției, preluat de la PNL, și cel al Mediului, preluat de la UDMR. 

Potrivit surselor citate, PNL ar urma să preia Dezvoltarea de la UDMR și Ministerul Muncii și cel al Finanțelor de la PSD. Liberalii ar mai urma să păstreze conducerea Internelor, portofoliul Investițiilor și Proiectelor Europene. De asemenea, Ministerul Energiei, cel al Educației, cel al Digitalizării și portofoliul de Externe ar urmasă rămână tot la liberali. 

Totodată, liderii Coaliției de guvernare așteaptă un răspuns de la UDMR până duminică, cel târziu luni. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite