Cseke Attila: Această rotativă nu se referă la ministerele conduse de UDMR

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, Cseke Attila, a declarat că UDMR va aștepta discuțiile cu partenerii de coaliție, urmând să se poziționeze în funcție de rezultate. 

FOTO Inquam Photos / George Călin
FOTO Inquam Photos / George Călin

„După cum ştiţi, PSD şi PNL au avut discuţii interne. Noi cunoaştem doar ce s-a comunicat. Astăzi va fi o primă întâlnire a Coaliţiei, respectiv, a preşedinţilor celor două formaţiuni politice. În funcţie de aceste discuţii ne dorim să cristalizăm o structură guvernamentală pentru ceea ce urmează după această rotativă guvernamentală”, a spus ministrul Cseke Attila. 

Totodată, șeful portofoliului Dezvoltării a mai subliniat că UDMR nu este parte a protocolului și implicit a rotativei guvernamentale prin care liberalii vor ceda social-democraților conducerea Guvernului. 

„Am văzut poziţiile celor două formaţiuni. Evident, în limita raţionalului noi suntem dispuşi să discutăm despre reducerea numărului de secretari de stat ca structură guvernamentală. Vom aştepta să vedem ce propuneri au partenerii de coaliţie, urmând ca în forurile interne ale UDMR să luăm decizia viitoare. V-aş reaminti că legat de partea aceasta de rotativă, noi nu am fost prezenţi. Această rotativă nu se referă în principiu la ministerele conduse de UDMR, dar, evident, o discuţie raţională, echilibrată, va avea loc în perioada ce urmează. Vom vedea care sunt poziţionările celor două partide şi vom decide şi noi în consecinţă", aa mai explicat ministrul Cseke Attila.

Rotativa, la pachet cu reducerea numărului secretarilor de stat

PSD și PNL sunt gata să lase prevederile protocolului de colaborare deoparte și să renegocieze ministerele, conform pretențiilor invocate de liderii fiecărui partid. Mai mult, UDMR ar putea fi lăsat în afara guvernării sau cu un număr redus de portofolii.

Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu au precizat că au mandat pentru a reduce numărul secretarilor și subsecretarilor de stat în viitorul Guvern, după ce tot formațiunile lor au mărit schema bugetară de s-a ajuns la nivel de ministere și SGG la peste 130 de demnitari.

Cel mai mare minister din punct de vedere al numărului de secretari de stat și subsecretari e cel al Dezvoltării, condus de Cseke Attila, care are în total 11 (șapte secretari de stat și patru subsecretari de stat). 

Totodată, premierul Ciucă a lansat un atac voalat la adresa UDMR, pe tema discuțiilor apărute privind soarta Ministerului Mediului. „În spațiul public s-a vehiculat un fake news, că PNL ar fi cerut ceva, PNL nu a cerut absolut nimic în afară de rămânerea în protocol. Noi am cerut să ne facem treaba onest și cu responsabilitate, să asigurăm stabilitate politică, măsurile și deciziile prin care să gestionăm aceste dificultăți cu care se confruntă nu doar România, ci întreaga Europă. PNL nu a cerut absolut nimic“, a subliniat Ciucă.

Surse de la vârful conducerii PNL au precizat că UDMR va fi pus să aleagă între: a) diminuarea numărului de portofolii (ministere plus vicepremier) și b) ieșirea de la guvernare. „Putem continua și fără ei“, susțin sursele citate. De altfel, Nicolae Ciucă nu a negat faptul că UDMR s-ar putea să nu se mai regăsească în viitorul Guvern.  

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite