Ciucă: Drumul către aderarea la OCDE va deschide un nou capitol în procesul de modernizare a statului
0Șeful Guvernului a subliniat în deschiderea evenimentului dedicat aderării României la OCDE că drumul către statutul de membru al Organizației va deschide un nou capitol în modernizarea statului, România având acces la expertiza specialiștilor în domenii precum noile tehnologii digitale, tranziția verde sau promovarea comportamentului responsabil în afaceri.
În deschiderea evenimentului dedicat aderării la OCDE, organizat de Guvernul României, premierul a subliniat că „actualul context internațional este unul extrem de complex, fie că ne gândim la războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, la crizele generate de acesta în plan economic, energetic și alimentar sau la efectele pandemiei Covid-19, pe care încă le resimțim”.
Totodată, șeful Guvernului a arătat că anul 2022 a fost un an al provocărilor, fiind testate din plin capacitățile de reacție și reziliență.
„Am continuat să consolidăm, prin eforturile noastre, profilul european și internațional al României. Ancorată profund în valorile democratice, România este determinată să continue procesul său de modernizare”, a mai spus premierul, explicând că și anul 2023 va fi „un an cu planuri ambițioase și acțiuni consistente în termeni de politică internă și externă”.
Un obiectiv major de politică externă, după aderarea la UE și NATO
Totodată, premierul a arătat că România a șteptat 18 ani pentru a începe procesul de aderare anul trecut.
„Este vorba despre cea mai puternică organizație de cooperare economică existentă la nivel global, având sub umbrela sa state care reprezintă peste 70 % din comerțul mondial și aproximativ 90% din valoarea investițiilor de capital”, a mai explicat șeful Executivului, arătând că aderarea României la OCDE a devenit un obiectiv major de politică externă și un obiectiv strategic de țară, după aderarea la Uniunea Europeană și NATO.
Potrivit premierului, „deschiderea discuțiilor de aderare este o recunoaștere a potențialului nostru de dezvoltare. Totodată, reprezintă un vot de încredere important acordat României, pe care vrem să îl valorificăm”.
„Prin demararea discuțiilor de aderare, anul 2022 a reprezentat încununarea unui efort comun al diplomației române și al întregului spectru instituțional național. În luna decembrie a anului trecut am reușit să finalizăm prima etapă a procesului de aderare, cea a redactării Memorandumului Inițial, pe care l-am prezentat personal la Paris. Am început deja etapa tehnică, privind chestionarele pentru informații suplimentare și vizitele de evaluare”, a mai spus premierul, arătând că procesul de aderare „presupune o aliniere la întreg ansamblul de instrumente juridice ale OCDE”, fiind vorba despre „26 de domenii și peste 230 de instrumente juridice”.
„O oportunitate pentru transformarea semnificativă a administrației”
Premierul Nicolae Ciucă a arătat totodată că aderarea la OCDE va deschide un nou capitol în modernizarea statului.
„Astfel, procesul implică un efort intens și susținut, pe care Guvernul și autoritățile publice îl vor putea realiza doar cu sprijinul întregii societăți. În multe domenii importante va fi necesară contribuția constructivă a dumneavoastră, a mediului de afaceri. Drumul către obiectivul nostru comun - aderarea la Organizație - va deschide un nou capitol în procesul de modernizare a statului român, constituind o oportunitate clară pentru transformarea semnificativă a administrației, a instituțiilor și a societății în ansamblul său. Fiecare transformare din acest parcurs va aduce beneficii reale mediului de afaceri, companiilor și antreprenorilor, fie aceștia români sau străini”, a mai spus premierul.
Șeful Guvernului a mai arătat că „mediul de afaceri reprezintă un vector important în modernizarea României”, fiind dorit „un parteneriat onest, solid și deschis” cu acesta.
„Statutul de membru OCDE reprezintă intrarea într-un club, cu reguli și norme bine definite, care asigură un grad înalt de transparență și predictibilitate, elemente indispensabile unui mediu de afaceri dinamic și prosper. La nivelul OCDE, mediul de afaceri joacă un rol esențial, având o contribuție directă în analizarea și revizuirea standardelor, oferind perspective convergente ale diferitelor industrii asupra problemelor globale cu impact în economie și societate”, a mai spus premierul, arătând că OCDE este „liderul standardelor înalte la nivel mondial”, fiind în colaborare cu Comitetul Consultativ de Afaceri şi Industrii al OCDE (BIAC)”.
„Acest model de bună practică este de interes și pentru România, cu atât mai mult cu cât, deja vocea mediului de afaceri românesc este auzită în această structură. Statutul de membru OCDE reprezintă, totodată, un indicator puternic de încredere pentru investitorii interni și internaționali, un catalizator care antrenează stimularea investițiilor directe, și consolidează încrederea piețelor internaționale în stabilitatea economică internă”, a mai spus șeful Guvernului, arătând că România va folosi accesul la know-how și schimbul de bune practici cu alte state OCDE, care vor ajuta la formularea unor politici publice favorabile mediului de afaceri.
Totodată, șeful Guvernului a arătat că în 2022, Produsul Intern Brut al României a crescut cu aproape 50 miliarde euro față de anul precedent, adică 4,9%.
„Dorim să continuăm în mod susţinut această dinamică, la care ați dumneavoastră ați contribuit din plin, iar statutul de membru OCDE va avea un aport semnificativ în acest sens”, a mai spus premierul, dând asigurări priivind determinarea Executivului pentru un parcurs solid și consistent în atingerea acestui obiectiv.
Șeful Guvernului a arătat că România va avea acces la expertiza specialiștilor OCDE în domenii precum noile tehnologii digitale, tranziția verde sau promovarea comportamentului responsabil în afaceri.