Ciucă: Cea mai puternică Alianţă politică militară din lume este aici, în România, întărind flancul estic, pentru a proteja fiecare centimetru din teritoriul NATO FOTO/ VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Guvernul României
Foto: Guvernul României

Premierul României, Nicolae Ciucă, a ţinut un discurs alături de preşedintele statului, Klaus Iohannis, la Baza militară NATO de la Kogălniceanu, primind astfel militarii veniţi din mai multe state membre pentru întărirea Flancului Estic. Şeful Executivului a afirmat că „angajamentul nostru faţă de articolul 5 din Tratatul de la Washington este de fier” şi a mulţumit militarilor şi statelor membre pentru deciziile privind suplimentarea forţelor.

„Sunt onorat să fiu astăzi alături de militarii care dovedesc, prin prezenţa şi acţiunile derulate în România, că NATO reprezintă cea mai concretă şi puternică garanţie de securitate pentru statele sale membre. Agresiunea militară rusă din Ucraina reprezintă cea mai gravă ameninţare la adresa securităţii euro-atlantice din ultimele decenii. Condamnăm în cei mai fermi termeni posibili invazia pe scară largă a Ucrainei. Deplângem pierderea tragică de vieţi omeneşti, suferinţa umană enormă şi distrugerea cauzate de acţiunile Rusiei”, a spus premierul la baza militară NATO de la Kogălniceanu. 

Şeful Guvernului a explicat că „Aliaţii vor continua să ia toate măsurile şi deciziile necesare pentru a asigura securitatea şi apărarea tuturor Statelor Membre. Măsurile noastre vor rămâne defensive, proporţionale şi neescalatorii. Atât NATO, cât şi Uniunea Europeană au demonstrat solidaritate cu poporul ucrainean şi cu guvernul său. Suntem uniţi în sprijinul deplin pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei în cadrul graniţelor sale recunoscute internaţional”

„Din cauza acţiunilor agresive ale Rusiei, toţi Aliaţii au fost de acord să activeze planurile de apărare ale NATO pentru a proteja Alianţa. SACEUR a decis să desfăşoare elemente ale Forţei de răspuns a NATO. Este prima dată când aceste forţe sunt desfăşurate într-un context de apărare colectivă”, a mai spus premierul. 

Nicolae Ciucă în vizită la baza aeriana Mihail Kogalniceanu - intalnire cu militarii NATO FOTO Gov.ro

Şeful Executivului a mulţumit atât militarilor veniţi, cât şi Guvernului Francez pentru deciziile privind trimiterea de trupe în România pentru întărirea Flancului Estic. „Aş vrea să vă mulţumesc dumneavoastră, militarilor care sunteţi astăzi prezenţi, români, americani, francezi, belgieni, germani, italieni, olandezi, precum şi tuturor militarilor aliaţi care arată astăzi cât de puternică este solidaritatea noastră, a membrilor NATO. Vă rog să primiţi, doamnă ministru Florence Parly, mulţumirile Guvernului României pentru decizia Franţei de fi alături de România în aceste momente complicate la graniţele NATO. Apreciem, în egală măsură, deciziile luate de Guvernele din statele aliate de a trimite militari în România”, a mai spus şeful Executivului. 

„NATO va continua să ia toate măsurile necesare pentru a asigura securitatea şi apărarea tuturor Aliaţilor”, a mai spus Ciucă, arătând că „primele detaşamente de militari aliaţi din Forţa de răspuns a NATO au sosit deja, aici, la Mihail Kogălniceanu: 500 de militari francezi şi mijloace tehnice, din cadrul Batalionului 27 Vânători de munte din Annecy, cărora li se vor alătura încă 300 de militari belgieni şi din alte ţări aliate”, iar „Armata americană şi-a suplimentat deja efectivele aici, ajungând, după redislocarea unui batalion de infanterie mecanizată din Germania, la aproape 2.000 de militari”.

Nicolae Ciucă în vizită la baza aeriana Mihail Kogalniceanu - intalnire cu militarii NATO FOTO Gov.ro

De asemenea, potrivit premierului, „Forţele Aeriene Române sunt sprijinite pentru apărarea spaţiului aerian de 22 de aeronave aliate. Aici, la Mihail Kogălniceanu, operează în cadrul Serviciului de Poliţie Aeriană Întărită, 14 aeronave Eurofighter Typhoon – 8 ale Italiei şi 6 ale Germaniei, iar de pe aerodromul militar de la Borcea, încă 8 aeronave F-16 ale SUA„. 

„Vom continua să facem tot ce este necesar pentru a proteja Alianţa de agresiune. Cea mai puternică Alianţă politică militară din lume este aici, în România, întărind flancul estic, pentru a proteja şi a apăra toţi Aliaţii şi fiecare centimetru din teritoriul NATO. Pentru Aliaţii NATO, sunt garanţii absolute de securitate. Un atac asupra unuia dintre noi va fi privit ca un atac asupra tuturor. Angajamentul nostru faţă de articolul 5 din Tratatul de la Washington este de fier. Suntem uniţi pentru a proteja şi a apăra toţi Aliaţii. Libertatea va învinge întotdeauna opresiunea”, a conchis şeful Guvernului. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite