Cîţu nuanţează decizia luată în BEx: „Primul premier să fie de la PNL, nu am spus un nume”. Despre faptul că PSD nu îl vrea la şefia Guvernului: „Bizar”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Inquam Photos/ George Calin
FOTO: Inquam Photos/ George Calin

Florin Cîţu, preşedintele PNL, susţine că formaţiunea sa este cea care a tot flexibilizat negocierile cu PSD pentru formarea viitorului guvern, în contextul în care cele două partide nu se pot pune de acord asupra propunerii de premier. Cîţu a subliniat că liderii partidului au decis ca prima propunere de premier să vină de la PNL.

„PNL este cel care vine în fiecare zi cu încă o flexibilizare. Suntem singurii care încercăm să deblocăm aceste negocieri”, a declarat Cîţu miercuri, la sediul partidului.

Întrebat de ce în şedinţa Biroului Executiv de marţi seara nu s-a flexibilizat mandatul privind discuţiile cu PSD şi UDMR privind propunerea de premier, Cîţu a transmis: „Noi am votat premier PNL, nu am spus un nume. Vom vedea care o să fie premierul PNL, dar nu s-a supus un nume la vot aseară”.

Cât despre refuzul PSD de a accepta ca prima propunere de premier să vină de la PNL, Florin Cîţu a adăugat, întrebat dacă în această situaţie flexibilizarea mandatului de negocieri ar fi fost o variantă: „Stiţi că PNL are o decizie în Consiliul Naţional de a nu face guvernare cu PSD-ul, iar astăzi facem negocieri cu ei pentru a avea o viitoare guvernare”.

De altfel, după ce preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a transmis că Florin Cîţu nu poate să fie numit în acest moment prim-ministru al ţării, Cîţu a precizat că discuţiile nu trebuie să se rezume la o persoană. 

„Mi se pare bizar, pentru că în primul rând moţiunea de cenzură împotriva unei persoane este neconstituţională şi atunci înseamnă că cei de la PSD vor ca niciunul dintre membrii Guvernului să nu fie în viitorul Guvern, nu prea înţeleg. Mi se pare că ne ducem într-o direcţie greşită vorbind de o persoană”, a spus liderul PNL. 

„Noi am flexibilizat acest mandat la început, am avut o altă propunere de premier. Vom vedea care este decizia finală. BEx a decis ca PNL să fie de acord cu un sistem al premierilor prin rotaţie, cu primul premier de la PNL. Altceva nu s-a decis”, a mai precizat acesta.

Întrebat dacă va fi de acord ca partidul să propună un alt liberal pentru şefia Guvernului, Cîţu a transmis: „Noi avem o decizie foarte clară cu un premier PNL în primă fază, vom vedea…Am văzut că sunt colegi în PNL care sunt de acord ca premierul să fie dat de alte partide. Este bizar, dar asta e”.

Preşedintele PNL a mai spus că nu mai sunt multe lucruri de agreat pe programul de guvernare alături de PSD şi UDMR, astfel că în acest moment discuţiile ar trebui să se concentreze pe propunerea de premier.

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, susţine că formaţiunea pe care o conduce ar trebui să dea primul nume pentru şefia Guvernului, făcând apel la „voinţa românilor”, adică la faptul că PSD a avut cel mai mare număr de aleşi trimişi în Parlament. Liderul PSD a precizat că Florin Cîţu „nu poate să vină în acest moment prim-ministru după ce a fost demis”.

Citeşte şi: PNL a votat ca premierul să fie numit prin rotaţie. Liberalii vor să aibă primul şef al Guvernului. Cîţu: „Ministerele avizatoare vor fi împărţite” | VIDEO

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite