Cîţu: „Aeronava care a transportat un român de la Kabul la Islamabad se va întoarce pentru preluarea altor 14”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul Florin Cîţu FOTO: Inquam Photos/ Octav Ganea
Premierul Florin Cîţu FOTO: Inquam Photos/ Octav Ganea

Premierul Florin Cîţu a declarat joi că aeronava Forţelor Aeriene Române care a transportat un singur cetăţean român de la Kabul la Islamabad se va întoarce în Afganistan pentru preluarea altor 14 români, care nu au reuşit încă să ajugă la aeroport.

„Azi dimineaţă am vorbit cu domnul general Ciucă, este adevărat, aeronava a ajuns în Kabul, o singură persoană a ajuns la aeronavă, s-a întors aeronava la Islamabad. 14 persoane nu ajunseseră, se întoarce aeronava în Kabul să-i ia şi pe ceilalţi. Asta încercăm acum, să vedem cum îi aducem la aeroport, aeronava a rămas la Islamabad şi se va întoarce şi după celelalte persoane. Avem cereri şi de la alte ţări pentru a aduce în România", a declarat Florin Cîţu joi, la Ministerul Finanţelor, unde a predat portofoliul noului ministru, Dan Vîlceanu.

Premierul a explicat că se încearcă găsirea unor soluţii pentru a-i aduce şi pe ceilalţi români care urmează să fie evacuaţi din Afganistan pe aeroportul din Kabul.

„Monitorizăm, încercăm să găsim soluţii, sunt mai multe canale prin care lucrăm, nu pot să vă spun mai multe. Nu pot să vă spun nimic despre operaţiunea militară a României în acest moment”, a explicat Cîţu.

Un singur român a fost evacuat până acum din Kabul, iar ceilalţi conaţionali care au anunţat că vor ajutor pentru a pleca din Afganistan sunt blocaţi încă în oraş şi nu pot ajunge, deocamdată, la aeroportul securizat de forţele NATO.

La momentul derulării operaţiunii de către aeronava militară românească erau înregistraţi ca fiind prezenţi în Afganistan 33 de cetăţeni români. Dintre aceştia, 16 persoane au solicitat asistenţă în vederea evacuării de pe teritoriul afgan. Aceştia sunt angajaţi ai unei agenţii NATO, ai unui program ONU, respectiv ai unei companii de securitate cu activităţi în Afganistan, a transmis MAE.

Vezi şi: Un singur cetăţean român a fost preluat de aeronava Hercules din Kabul. MAE: Accesul spre aeroport al celorlalţi este îngreunat

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite