Cioloş, despre scandalul privind veteranii: Unii au minat terenul, iar acum ne acuză pe noi. Nu voi mai accepta

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul Dacian Cioloş FOTO Athiva Adevărul
Premierul Dacian Cioloş FOTO Athiva Adevărul

Premierul Dacian Cioloş a declarat, joi, că problemele din Codul fiscal privind impozitele plătite de veterani nu sunt provocate de Guvernul său, ci sunt ale celor care au elaborat iniţial actul, şi nu va mai accepta ca cei care au "minat" terenul prin inacţiune sau greşeli să acuze Cabinetul său, care trebuie să tot repare aceste probleme.

"Suntem acuzaţi pe nedrept pentru lucruri care au scăpat, probabil, celor care au elaborat Codul fiscal şi în niciun caz nu e acest Guvern cel care a elaborat Codul fiscal. Noi am elaborat normele metodologice. (...) Aşa cum s-au obişnuit unii, să mineze terenul prin modul în care au planificat sau nu au planificat anumite lucruri în anii trecuţi şi să le pună acum pe umerii tehnocraţilor pentru că e foarte simplu în an electoral. Nu o să mai accept lucruri de genul acesta", a spus Cioloş, făcând referire la PSD, care l-a acuzat pentru problemele privind impozitele pe care trebuie să le plătească veteranii.

Prim-ministrul a precizat că "nu are nicio dispută cu nimeni", referindu-se la Liviu Dragnea, însă spune că a fost "surprins" de afirmaţiile că Executivul ar fi introdus taxe suplimentare prin Normele privind Codul fiscal sau că ar fi pus veteranii să ramburseze bani, acest lucru nefiind adevărat.

"Normele nu pot sa rezolve eventuale scăpari sau eventuale probleme care nu au fost califcate la vremea respectivă în Codul fiscal", spune Cioloş.

Premierul a spus că a cerut deja Ministerului de Finanţe să rezolve problema şi să caute soluţii pentru ca veteranii şi familiile lor să plătească în continuare impozitul cu deducerile la care au dreptul.

"Recunosc că sunt acolo nişte aberaţii, aşa cum am mai găsit aberaţii pe care a trebuit să le corectăm între timp. Cred că trei ori am modificat până acum Codul fiscal tocmai pentru a rezolva anumite probleme care au fost create atunci când a fost elaborat Codul fiscal, nu de către acest Guvern", a mai spus prim-ministrul, adăugând că este important ca oamenii să ştie "de unde vin problemele".

Liderul PSD Liviu Dragnea ameninţă Cabinetul condus de Dacian Cioloş cu o moţiune de cenzură dacă nu rezolvă situaţia veteranilor care ar fi primit somaţii de la ANAF pentru plata retroactivă a unor impozite, transmise în baza unei Hotărâri de Guvern din luna martie pe tema Codului fiscal, spunând că Guvernul dă dovadă de "dispreţ".

Dragnea critică hotărârea 159/2016 a Guvernului, prin care veteranii de război şi militarii care au luptat în teatrele de operaţiuni au rămas fără unele drepturi prevăzute de Codul fiscal. HG privind normele metodologice ale Codului fiscal a fost aprobată în luna martie, însă, potrivit unor informaţii apărute în presă, veteranii care deţin împreună cu soţiile lor terenuri, case sau maşini vor trebui să plătească retroactiv impozitele, deşi erau scutiţi până la data intrării în vigoare a acestei HG. Veteranii ar fi început să primească deja somaţii de la ANAF.

"Nu sunt patetic. Respectul pe care îl datorăm lor nu se măsoară în bani; cu toate acestea, drepturile pe care statul le acordă sunt atât de puţine. Îi cer de aceea premierului Cioloş ca, urgent, să anuleze efectele acestei noi şi uluitoare dovezi de dispreţ la adresa românilor. România este o ţară care îşi cinsteşte eroii, încă mai este aşa ceva. Dacă acest guvern nu va şti să-şi cenzureze măcar acest dispreţ, îl va cenzura PSD prin moţiune", a spus Liviu Dragnea.

PoliticăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite