Ciolacu, întrevedere cu președintele Emiratelor Arabe Unite: România se angajează să dezvolte relațiile noastre bilaterale

0
Publicat:

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi, ca urmare a unei întrevederi cu Șeicul Mohammed bin Zayed Al Nahyan, președintele Emiratelor Arabe Unite și conducătorul Emiratului Abu Dhabi, că asigurarea securității în zonele celor două state va contribui la impulsionarea relațiilor comerciale și a investițiilor reciproce. Prim-ministrul a precizat, pe o rețea de socializare, că țara noastră s-a angajat să dezvolte relațiile bilaterale cu Emiratele Arabe Unite.

Întrevederea premierului Marcel Ciolacu cu Șeicul Mohammed bin Zayed al Nahyan Foto: X
Întrevederea premierului Marcel Ciolacu cu Șeicul Mohammed bin Zayed al Nahyan Foto: X

Pe timp de pace putem construi. Asigurarea securității în zonele noastre va contribui la impulsionarea relațiilor comerciale și a investițiilor reciproce este concluzia întâlnirii avute astăzi cu Președintele Emiratelor Arabe Unite și conducătorul Emiratului Abu Dhabi, Șeicul Mohammed bin Zayed Al Nahyan, căruia îi mulțumesc atât pentru primirea călduroasă, cât și pentru deschiderea avută față de consolidarea relațiilor dintre cele două state”, a transmis premierul Marcel Ciolacu, potrivit Guvernului.

Prim-ministrul a precizat, într-o postare pe X, că țara noastră s-a angajat să dezvolte relațiile bilaterale cu Emiratele Arabe Unite.

România se angajează să dezvolte relațiile noastre bilaterale cu Emiratele Arabe Unite în cadrul unui dialog politic și economic la nivel înalt. Proiectele din energie, infrastructură, agricultura și industria alimentară, Tehnologia Informației și a Comunicațiilor (IT&C) reprezintă o bază solidă pentru consolidarea cooperării noastre între România și Emiratele Arabe Unite”, a scris premierul.

Marcel Ciolacu a menționat, totodată, că România rămâne angajată alături de Uniunea Europeană, SUA și partenerii regionali pentru a contribui la eforturile de dezescaladare a situației din Orientul Mijlociu. În acest context, premierul român a apreciat poziția echilibrată a Emiratelor Arabe Unite și apelul la reținere adresat celor două părți după atacul Iranului asupra Statului Israel.

Vizita premierului Marcel Ciolacu în Emiratele Arabe Unite a avut și o proeminentă componentă economică, prin seria de întrevederi pe care șeful Executivului român și membrii delegației guvernamentale le-au avut cu alți oficiali și cu reprezentanți ai unor companii emirateze de renume pentru domenii strategice de interes pentru România, precum infrastructura de transport, energie, agricultură și digitalizare”, potrivit Executivului.

Conform sursei citate, discuțiile care au avut loc în plenul delegațiilor guvernamentale din România și Emiratele Arabe Unite și în cadrul întrevederilor bilaterale la nivel de miniștri „deschid perspective de atragere a unor noi investiții în România”. Totodată, a fost discutată dezvoltarea dialogului bilateral la nivel de companii naționale care a avut ca rezultat concret schimbul de acorduri bilaterale în domeniul digitalizării și reglementării în telecomunicații.

Încurajăm dezvoltarea de proiecte strategice comune, care să contribuie la dezvoltarea economică a statelor noastre, inclusiv în cadrul dialogului periodic la nivel de responsabili naționali. Apreciem interesul manifestat aici, în Emiratele Arabe Unite, și de partenerii noștri de dialog și așteptăm cu interes cea de-a treia sesiune a Comisiei inter-guvernamentale de cooperare care va avea loc foarte curând la București, pe 26 aprilie, și care rămâne un instrument valoros pentru promovarea contactelor instituționale”, a declarat premierul Marcel Ciolacu.

Șeful Executivului român a reafirmat, totodată, sprijinul României pentru dezvoltarea relațiilor Uniunii Europene cu Consiliul de Cooperare al Golfului, evocând în acest context cadrul de cooperare pe care îl oferă organizarea în 2024 a unui forum de investiții UE- Emiratele Arabe Unite și apropiatul Forum la nivel înalt privind cooperarea și securitatea regională UE– Consiliul de Cooperare al Golfului, programat să aibă loc chiar săptămâna viitoare.

PoliticăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite