Ciolacu, interviu pentru Bloomberg: În Europa ar putea apărea mai multe sosii ale lui Putin, dacă unitatea din jurul Kievului dispare

0
Publicat:

Guvernul României va continua cu sprijinul multidimensional pentru Ucraina, indiferent de costurile politice, a transmis Marcel Ciolacu în cadrul unui interviu acordat Bloomberg. Premierul României a atras atenția că Europa riscă să aibă sosii ale lui Putin, dacă sprijinul pentru Ucraina dispare.

Marcel Ciolacu, interviu pentru Bloomberg. Foto: Inquam Photos
Marcel Ciolacu, interviu pentru Bloomberg. Foto: Inquam Photos

Marcel Ciolacu a afirmat în cadrul interviului pentru Bloomberg că România își continuă sprijinul față de statul vecin, potrivit Digi24. „România va continua să ajute Ucraina, indiferent de costurile politice. Aceste costuri politice sunt mai puțin importante decât precedentul pe care l-ar crea o victorie rusă”, a transmis Ciolacu.

Guvernul României va oferi susțienere în sprijinul multidimensional pentru Ucraina, deși alți aliați din Uniunea Europeană și-au diminuat interesul față de acest război, mai ales în urma conflictului Israel-Hamas, care a umbrit invazia Rusiei. Premierul României a afirmat că „conflictul din Orientul Mijlociu se va rezolva probabil mai devreme decât războiul de lângă România”.

Alegerile de anul viitor nu vor afecta ajutorul României față de Ucraina

Marcel Ciolacu a transmis că alegerile din 2024 nu vor afecta angajamentul pe care l-a făcut față de statul vecin, în comparație cu alte state din Uniunea Europeană. În cadrul interviului, premierul a făcut referire la schimbările de sprijin ale Ucrainei din partea anumitor state, observate odată cu alegerile din Slovenia și Polonia.

De asemenea, premierul și-a arătat sprijinul față de candidaturile de aderare la Uniunea Europeană ale Ucrainei și Republicii Moldova. În ceea ce privește posibilitatea obținerii unanimității liderilor Uniunii Europene care să lupte cu influențele Rusiei, Marcel Ciolacu a afirmat că acest obiectiv este dificil, având în vedere opiniile pro-ruse ale premierului ungar Viktor Orban și ale premierului slovac Robert Fico.

„Să nu uităm că anul viitor avem alegeri pentru Parlamentul European și dacă vom vedea mai multe voci extremiste în adunare – asta ar crea o vulnerabilitate mai mare în interiorul UE”, a transmis Ciolacu.

Alte state din UE pot lua urmele Rusiei

Premierul Marcel Ciolacu a mai subliniat în cadrul interviului existența unei susțineri foarte mari a forțelor de dreapta și populiste, în întreaga Europă. „Vă puteți imagina câte sosii ale lui Putin am avea printre anumiți politicieni populiști europeni?” a întrebat Ciolacu. Liderii Uniunii Europene mențin în mod public un front unit împotriva Rusiei, fiind dezbătut un al 12-lea pachet de sancțiuni, care să vizeze 5 miliarde de euro în comerțul cu Rusia.

România a jucat un rol important în în eforturile de a menține o linie de salvare economică pentru Kiev prin exporturile de cereale. Mai exact, statul român a sporit capacitatea de export a cerealelor, care în prezent este de 3 milioane de tone pe lună, față de o jumătate de milion de tone la începutul războiului. În următoarele luni, va continua să o crească la 4 milioane de tone.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite