Ciolacu, despre acordarea voucherelor pentru familiile vulnerabile: „Am avut discuţii cu Comisia Europeană. Putem să le acoperim chiar cu fonduri europene”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Facebook
FOTO: Facebook

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a anunţat că pachetul de măsuri economice pentru persoanele vulnerabile, prin care familiile cu venituri reduse ar urma să primească vouchere pentru alimente de bază, a fost agreat de Comisia Europeană şi va fi pus la punct în sedinţa coaliţiei de luni. Social-democratul a precizat că măsura ar putea să fie acoperită prin fonduri europene.

Marcel Ciolacu a precizat că banii care vor fi acordaţi sub formă de vouchere persoanelor vulnerabile vor putea proveni din fonduri europene. 

„Până în acest moment, numai PSD a venit cu un pachet complet atât pe zona de persoane vulnerabile, cât şi pe zona economică. Este normal să discutam întâi cu primul ministru. Am stabilit astăzi cu premierul şi cu Kelemen Hunor, vom stabili şi cu Florin Cîţu când se va intoarce (din SUA n.r.), ca luni să avem aceasta şedinţă de coaliţie şi să definitivăm pachetul de măsuri. Săptămână următoare începem pe segmente, miniştrii să vină cu ordonanţele în şedinţa de Guvern. Vedem dacă este nevoie de anumite modificări legislative în Parlament. (...)

Noi am avut discuţii şi la nivelul Comisiei, astfel încât din exerciţiul financiar 2016-2020, unde suntem puţin întârziaţi, ne-am încadra cu aceste vouchere de 50 de euro la 2 luni pentru familiile vulnerabile şi pentru voucherele pentru elevi, astfel încât să le acoperim chiar cu fonduri europene, având voie până la aproape 700 de milioane de euro pentru acest pachet social, susţinut şi de către Comisia Europeană”, a declarat liderul PSD, miercuri, de la sediul partidului.

Întrebat dacă suma voucherelor s-ar putea dubla, adică de la 50 de euro, cât au propus social-democraţii, să ajungă la 100 de euro, propunerea liberalilor, Ciolacu a transmis: „Fără sa deranjez pe nimeni din PNL sau membru al coaliţiei, una este să venim cu un efort pe bugetul de stat, alta este să venim cu un mecanism agreat şi de Comisia Europeană, astfel încât sa nu pierdem granturi şi bani europeni pe exerciţiul financiar trecut, unde nu vreau să intru în detalii cine este de vină că avem o absorbţie mică, dar ne uităm numai cine a fost la guvernare. Am venit cu ceva sustenabil şi intr-o coordonare cu Comisia Europeană. Mai mult, decât sa pierdem nişte bani, îi folosim cu o destinaţie precisă”.

„Vom ieşi cu tot pachetul de măsuri propus de către PSD săptămână viitoare cu certitudine. Vreau să am o discuţie cu primul ministru pe pachetul de măsuri. De exemplu, pe zona de vouchere sau tichete de masă. Apoi să intrăm cu el în coaliţie, unde este normal ca şi ceilalţi colegi să aibă viziunile lor”, a mai precizat liderul PSD.

Totodată, social-democratul a anunţat că liderii din coaliţia de guvernare vor pune la punct până la finalul săptămânii viitoare forma finală a legii offshore. „Până la sfârşitul săptămânii viitoare vom avea agreată în coaliţie forma legii offshore şi onshore, de asta s-a prelungit mai mult discuţia”, a mai spus acesta. 

Ce propun social-democraţii

Pentru cetăţenii cu venituri mici, PSD a propus acordarea unor vouchere în valoare de 50 euro la fiecare 2 luni, până la sfârşitul anului, pentru a cumpăra şase alimente de bază. Această măsură s-ar aplica pentru gospodăriile formate din doi părinţi şi cel puţin doi copii dependenţi, dar şi pentru gospodăriile monoparentale cu un venit net mediu lunar mai mic de 600 lei. De asemenea, la această categorie de ajutoare s-ar încadra şi persoanele care beneficiază de Venit Minim Garantat, persoanele cu dizabilităţi şi pensionarii cu un venit mai mic de 1500 lei.

A doua măsură de sprijin vizează elevii care provin din familii cu venituri mici şi ar presupune acordarea de vouchere de 30 euro lunar (în jur de 150 de lei), până la finalul acestui an. Voucherele nu vor fi acordate şi în perioada vacanţei şcolare, iar banii vor putea fi folosiţi pentru achiziţionarea de alimente şi rechizite.

În replică, PNL a plusat şi a transmis că dacă social-democraţii din Guvern se gândesc să ofere vouchere pentru familiile cu venituri reduse şi pentru elevii fără posibilităţi, acestea ar trebui să fie de 100 de euro şi să se aplice cel puţin până în iunie 2023.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite