Ciolacu cere finalizarea rapidă a OUG privind reducerea cheltuielilor: Indiferent de orice presiune, eu nu voi ceda

0
Publicat:

Premierul i-a transmis ministrului Finanțelor să finalizeze rapid Ordonanța de Urgență de reducere a cheltuielilor bugetare. Marcel Ciolacu a subliniat că „indiferent de orice presiune, eu nu voi ceda la această provocare”.

Marcel Ciolacu, premierul României FOTO: Inquam Photos
Marcel Ciolacu, premierul României FOTO: Inquam Photos

„Închei rugându-l pe domnul ministru al Finanțelor să finalizăm rapid Ordonanța de Urgență de reducere a cheltuielilor bugetare. Avem nevoie de un proiect echilibrat și clar prin care să demarăm prima reforma profundă a administrației de stat. Domnule ministru, indiferent de orice presiune, eu nu voi ceda la această provocare”, a transmis Marcel Ciolacu la începutul ședinței de Guvern de joi, 3 august.

Premierul a punctat că „este nevoie de un stat suplu, este esențial să reducem costuri și să comasăm instituții care se calcă pe picioare” și a precizat că aceste demersuri trebuie realizate de la 1 septembrie.

„Este nevoie de un stat suplu, este esențial să reducem costuri și să comasăm instituții care se calcă pe picioare și trebuie să facem asta chiar de la 1 septembrie, nu de anul viitor și mai ales nu după alegeri. Abia după ce avem acest proiect, care să lanseze o formă ireversibilă a statului putem avansa și cu cel de-al doilea proiect al consolidării fiscale pentru a construi un sistem mai corect și mai echitabil pentru români”, a adăugat Marcel Ciolacu.

Boloș:Deficitul bugetar, o amenințare serioasă

Ministrul Finanțelor susține că deficitul bugetar reprezintă o amenințare serios pentru viitorul României. Boloș a punctat că pachetul de măsuri fiscale trebuie să aducă o economie la buget încă din 2023 de aproximativ 12 miliarde de lei.

„Să nu uităm că România este singura țară din UE ținută sub atentă observație, pentru că în mod persistent consumă mai mult decât produce. Și suntem avertizați că riscăm să pierdem toți banii europeni ce ne sunt alocați. Primul pas, unul vital, trebuie să îl facă statul: să reducem din cheltuielile publice şi să utilizăm mai eficient banul public”, a explicat Marcel Boloș.

Ministrul a subliniat că există o serie întreagă de măsuri luate pentru reducerea cheltuielilor bugetare, care reprezintă „semnalul clar că efortul de echilibrare bugetară începe cu statul și e făcut în cea mai mare parte de stat”.

„Ne concentrăm pe diminuarea numărului de secretari de stat şi altor funcţii de demnitate publică, a numărului de posturi vacante în sectorul public, pe reducerea numărului șefilor din instituții, precum și pe stabilirea unui plafon pentru acordarea voucherelor de vacanţă şi a indemnizaţiei de hrană”, a precizat Boloș.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite