Cum explică Boloș reforma fiscală: Suntem avertizați că riscăm să pierdem toți banii europeni

0
Publicat:

Ministrul Finanțelor susține că deficitul bugetar reprezintă o amenințare serios pentru viitorul României. Boloș a punctat că pachetul de măsuri fiscale trebuie să aducă o economie la buget încă din 2023 de aproximativ 12 miliarde de lei.

Marcel Boloș, ministrul Finanțelor FOTO: Inquam Photos
Marcel Boloș, ministrul Finanțelor FOTO: Inquam Photos

„Am avut astăzi o ședință de lucru cu domnul prim-ministru Marcel Ciolacu și echipa de experți din minister, pentru analiza simulărilor pachetului care trebuie să genereze efecte care să se resimtă de anul acesta și să continue și după 2024. Concluzia a fost că deficitul bugetar reprezintă o amenințare serioasă pentru viitorul nostru și este momentul să acționăm ferm și să aducem echilibrul bugetar pe linia corectă”, a precizat Marcel Boloș, într-o postare pe Facebook.

Ministrul Finanțelor a punctat că „pachetul de măsuri trebuie să ne aducă încă din 2023 o economie la buget de aproximativ 12 miliarde de lei”.

„Să nu uităm că România este singura țară din UE ținută sub atentă observație, pentru că în mod persistent consumă mai mult decât produce. Și suntem avertizați că riscăm să pierdem toți banii europeni ce ne sunt alocați. Primul pas, unul vital, trebuie să îl facă statul: să reducem din cheltuielile publice şi să utilizăm mai eficient banul public”, a explicat Marcel Boloș.

Ministrul a subliniat că există o serie întreagă de măsuri luate pentru reducerea cheltuielilor bugetare, care reprezintă „semnalul clar că efortul de echilibrare bugetară începe cu statul și e făcut în cea mai mare parte de stat”.

„Ne concentrăm pe diminuarea numărului de secretari de stat şi altor funcţii de demnitate publică, a numărului de posturi vacante în sectorul public, pe reducerea numărului șefilor din instituții, precum și pe stabilirea unui plafon pentru acordarea voucherelor de vacanţă şi a indemnizaţiei de hrană”, a precizat Boloș.

Ce spune despre măsurile fiscale

Ministrul Finanțelor a precizat că măsurile fiscale nu există, pentru moment, precizând că nu există „nici simulări finale, nici decizii finale, convenite în Coaliția de Guvernare”.

„Cât despre măsurile fiscale, fac încă o dată precizarea că nu există, pentru moment, nici simulări finale, nici decizii finale, convenite în Coaliția de guvernare. Nu ne dorim să bulversăm mediul de afaceri sau populația, vom prezenta transparent și integrat toate propunerile și deciziile pe care Guvernul Ciolacu le va lua în această zonă”, a afirmat Marcel Boloș.

PoliticăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite