Cine a votat din rândul Puterii împotriva legii pentru prevenirea separării copilului de familie
0Proiectul de lege pentru prevenirea separării copilului de familie, adoptat decizional de plenul Camerei Deputaților, a avut și împotriviri din rândul Puterii, trei membri ai PNL și unul al social-democraților au votat împotriva inițiativei legislative.
UPDATE Robert Sighiartău a venit cu precizări legate de legea privind separarea copilului de familie, explicând de ce a votat împotrivă.
„Experiența mea ca om politic, interesat de cazurile Bodnariu, Furdui, Rotundu, etc., m-a făcut să mă aplec serios asupra acestui proiect de lege.O parte din aceste cazuri au avut ca factor declanșator exact principiul PREVENȚIEI. Revenind la PLX 145, acest proiect de lege având ca scop prevenția, în primul rând definește riscul de separare al copilului de familie (art.3f) și inventează un număr exagerat de situații ipotetice, neexplicate suficient de bine, prin care ar apărea un risc de separare de familie al copilului. O parte au fost eliminate, însă tot au rămas unele inexplicabile”, susține Sighiartău.
„Exemple de criterii prin care copiii sunt luați în colimator:Ex. Art.5c: "Unul sau mai mulți copii care au revenit în țara de origine după o experiență de peste un an de migrație."Ex. Art.4.a: "Situația economică și condițiile de locuit precare existente în mediul său familial și/sau în comunitate, respectiv situație de risc de sărăcie monetară sau sărăcie extremă."Ce înseamnă, exact, "precare"? Cum se compară și cât cântăresc în decizie condițiile din mediul familial și cele din comunitate? Ce înseamnă "risc" de sărăcie?!Proiectul de lege creează un cadru juridic pentru a aduna informații (Observatorul Național) despre copiii aflați în risc de separare, fără a se cere acordul părinților și fără a se menționa cât timp sunt ținute acele date în OBSERVATOR, dacă se radiază și când”, a completat deputatul PNL.
„Faptul că legea NU prevede acordul părinților atunci când se propune un plan de servicii pentru copii este grav, pentru că primii responsabili de bunăstarea copiilor sunt părinții (drept constitutional).Toate aceste neclarități și lacune ale legii am încercat, cu bună-credință și fără a specula politic, să le ajustăm. Am vrut să perfectăm legea”, a mai explicat liberalul
--
Proiectul de lege a fost adoptat cu 222 de voturi „pentru” și 48 de voturi „contra”, patru abțineri, iar alți doi parlamentari au ales să nu voteze.
Camera Deputaților este for decizional în cazul proiectului pentru prevenirea separării copilului de familie, astfel că inițiativa merge direct la promulgare, în cazul în care nu este atacată la CCR.
Cine sunt membrii Puterii, care s-au opus
De la PNL cei care au votat „împotrivă” sunt Robert Sighiartău, Roșca Mircea șși Ardelean Ben-Oni.
Din partea PSD, Ghiță Daniel Florin este singurul care a votat împotriva adoptării proiectului de lege.
Cei care s-au abținut de la vot sunt reprezentatul USR, Ungureanu Emanuel, social-democrata Predescu Lorena, liberalul Pecingină Gheorghe și membra Forței Drepte Alexandru Viorica.
Cei care nu au votat sunt neafiliatul Grosaru Gabriel și social-democratul Hurduzeu Florin.
Scandal în Parlament
Dezbaterea și adoptarea proiectului de lege a încins spiritle în Parlament. Membrii AUR s-au opus inițiativei și au participat la un protest spontan în curtea Legislativului
PSD susține însă, într-un comunicat de presă, că AUR a votat în comisii în unanimitate proiectul de lege, precum arată și raportul comisiei conduse de reprezentantul AUR, Dan Tănasă.
Șeful AUR a făcut mai multe precizări cu privire la proiectul de lege într-o conferință de presă, afirmând că nu înţelege „utilitatea” proiectului de lege, deoarece statul român are pârghiile necesare pentru a ajuta copiii nevoiaşi.
„Nu o acuzăm pe doamna Firea că vrea să fure copii, dar o acuzăm pe doamna Firea că minte, că este ipocrită şi că această lege nu a fost scrisă de ea, după cum ne-a spus prima oară când ne-a contactat, încercând să ne explice cât de bună este această lege. Doamna Firea a greşit faţă de propriul electorat, faţă de electoratul PSD, cel care are nevoie de ocrotirea statului, nu de mai mult control social. Nu de baze de date, nu de cataloage cu copiii României”, a explicat George Simion.