Proiectul care a dus la protestul AUR, adoptat. PSD vine cu acuzații. Reacția unui lider al Alianței

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Camera Deputaților a adoptat, miercuri, proiectul privind organizarea activității de prevenire a separării copilului de familie. PSD susține, într-un comunicat de presă, că AUR a votat în comisii în unanimitate proiectul de lege.

FOTO: Inquam Photos
FOTO: Inquam Photos

Proiectul de lege privind organizarea activității de prevenire a separării copilului de familie a fost adoptate cu 222 de voturi „pentru” și 40 „contra”, potrivit Agerpres.

Inițiatorii arată că proiectul de lege prevede „activitatea de prevenire a separării copilului de familie are la bază promovarea principiului interesului superior al copilului şi a respectării drepturilor copilului; promovarea bunăstării sociale, spirituale şi morale, a sănătăţii fizice şi mentale, sub orice formă şi prin orice mijloace pentru copilul expus riscului de separare de familie; promovarea, cu prioritate, a valorilor familiale, a menţinerii în familie a copilului expus riscului de separare şi integrarea lui în comunitate; participarea copilului, în funcţie de vârstă şi gradul de maturitate, şi a familiei la deciziile care îl privesc".

Potrivit Agerpres, proiectul de lege prevede că un copil este considerat în risc de separare de familie dacă familia care se ocupă de creșterea și îngrijirea acestuia se confruntă cu o situație economică și condiții de locuit precare existente în mediul sau familial și/sau în comunitate, respectiv situație de risc de sărăcie monetară sau sărăcie extremă. De asemenea, în cazul în care unul sau mai mulți membri ai familiei au o stare de sănătate precară, inclusiv dizabilitatea acestora; mediu abuziv, violent existent în familie și comportamentele la risc care pot afecta negativ relațiile dintre adulți, copii și dintre adulți și copii.

PSD: AUR a votat în comisii în unanimitate

Social democrații susține, într-un comunicat de presă, că AUR a votat în comisii în unanimitate proiectul de lege privind separarea copilului de familie. PSD cere membrilor AUR să termine „cu minciuna și manipularea oamenilor”.

PSD susține că scandalul provocat de partidul AUR, prin protestul organizat în fața Parlamentului, a fost „doar un circ ieftin al unor oameni interesați doar de voturi”.

„Și era normal să o voteze, pentru că este o lege bună care vizează prevenirea abandonului copiilor și sprijinirea familiilor vulnerabile. Adică ceea ce ar face orice om normal! Tot scandalul făcut astăzi, instigarea hoardelor de huligani să tragă de porțile Parlamentului, a fost doar un circ ieftin al unor oameni interesați doar de voturi și nu de viața, de viitorul copiilor și al familiilor vulnerabile”, arată PSD.

Explicațiile unui lider AUR

Deputatul Dan Tănasă, președintele Comisiei de egalitate de șanse, a explicat de ce a apare semnătura sa pe avizul de la Comisia de egalitate de șanse, unde votul a fost unanim (așadar, nimeni nu s-a opus). „Cei care nu muncesc, nu gresesc. Garantat (...) Lucrurile s-au întâplată așa. La Senat, parlamentarii AUR au votat împotrivă, iar când a ajuns la Cameră, eu văzând la prima vedere proiectul de lege, am fost indus în eroare de formulările generoase ale proiectului. Eram și printre primele comisii la care ajungea proiectul”, a punctat reprezentantul AUR. 

Alesul susține că ulterior și-a dat seama că proiectul nu era așa de bun pe cât era el prezentat public și și-a exprimat opoziția față de el. „Azi am votat contra. Eu îmi asum greșeala”, a completat Dan Tănasă. „Am încercat să refac avizul la comisie, dar lucrările au fost sabotate, boicotate, iar 2 săptămâni parlamentarii PSD, PNL, UDMR și USR nu s-au prezentat”, a mai precizat pentru „Adevărul” parlamentarul AUR. 

Dan Tănasă susține că săptămâna aceasta ar fi avut loc o reîncercare de rediscutare a proiectului, dar șefa Comisiei juridice, Laura Vicol, a cerut ca mai întâi comisia sa să analizeze proiectul, apoi să revină la Comisia pentru egalitate de șanse. Prin urmare, alesul AUR a acceptat amânarea cu o săptămână a proiectului. Până la urmă proiectul a ajuns în plenul Camerei Deputaților, unde a fost aprobat, după o ședință tensionată.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite