Chiuariu, atac la Blaga: „Are memorie selectivă şi nu înţelege nimic din justiţie“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Senatorul PNL, Tudor Chiuariu, i-a transmis liderului PDL, Vasile Blaga, că are nevoie de lecţii de la un student de Facultate de Drept pentru că nu înţelege nimic din ce se întâmplă în justiţie. Afirmaţia lui Chiuariu vine în contextul în care Vasile Blaga a salutat decizia parlamentarilor PSD de a vota împotriva amendamentului senatorului PNL, care stipulează că judecătorul de cameră preliminară ar trebui să aibă puteri sporite.

„Un student din anul I la Facultatea de drept i-ar putea explica domnului Blaga că verificarea, de către un judecător, a probelor pe care se întemeiază trimiterea în judecată a unei persoane nu poate reprezenta o «frână în calea justiţiei», aşa cum a declarat liderul PDL. Domnul Blaga îşi exercită funcţia de lider al opoziţiei cu superficialitate şi vorbeşte fără să fi citit amendamentul Senatului referitor la instituţia judecătorului de cameră preliminară prevăzut în proiectul privind punerea în aplicare a Codului de procedură penală“, îi transmite Chiuariu opozantului PDL.

Fost ministru al Justiţiei în guvernul Tăriceanu şi de profesie jurist, senatorul Tudor Chiuariu, îl consideră pe Blaga un ignorant în ceea ce priveşte justiţia, şi de aceea i-a explicat pe îndelete amendamentul propus.

„Două instituţii noi sunt prevăzute în Noul Cod de procedură penală: judecătorul de drepturi şi libertăţi (care soluţionează cererile din faza de urmărire penală referitoare la restrângerea unor drepturi) şi judecătorul de cameră preliminară (care verifică modul cum este făcută sesizarea instanţei prin trimiterea în judecată a persoanei). Senatorul PNL Tudor Chiuariu a propus la articolul privind competenţa judecătorului de cameră preliminară ca acesta să verifice, pe lângă legalitate, şi aparenţa de temeinicie a trimiterii în judecată. Cu alte cuvinte, «dacă sunt suficiente probe ca o persoană să fie trimisă în judecat㻓, se menţionează într-un comunicat emis de Chiuariu.

În acelaşi timp, fostul ministru al Justiţiei l-a informat pe liderul PDL şi de efectele benefice ale acestei noi modificări. „Se urmăreşte instituirea unei garanţii eficiente împotriva trimiterii abuzive în judecată, prin aceea că judecătorul de cameră preliminară va controla şi dacă sunt suficiente probe care să justifice ca o persoană să se afle în faţa unei instanţe de judecată". "Aceasta nu echivalează cu o judecată pe fondul cauzei, pentru că probele în acuzare, respectiv în apărare trebuie administrate ulterior, în faţa instanţei, în mod nemijlocit şi în condiţii de contradictorialitate“, afirmă senatorul PNL, Tudor Chiuariu.

Vizibil supărat pe afirmaţiile lui Blaga, Chiuariu îl invită pe acesta să explice românilor de ce această modificare este în detrimentul cetăţeanului.

„Să le explice românilor domnul Blaga de ce persoane împotriva cărora nu sunt probe trebuie târâte prin tribunale ani de zile, pentru ca apoi să fie declarate nevinovate, când toate acestea ar putea fi evitate prin amendamentul adoptat de Senat, şi cum poate să însemne perpetuarea unor asemenea abuzuri «stat de drept»?", se mai menţionează în sursa citată.

Tudor Chiuariu afirmă că prin amendamentele adoptate de Senat „se urmăreşte instituirea unei garanţii eficiente împotriva trimiterii abuzive în judecată, prin aceea că judecătorul de cameră preliminară va controla şi dacă sunt suficiente probe care să justifice ca o persoană să se afle în faţa unei instanţe de judecată“.

„Aceasta nu echivalează cu o judecată pe fondul cauzei, pentru că probele în acuzare, respectiv în apărare trebuie administrate ulterior, în faţa instanţei, în mod nemijlocit şi în condiţii de contradictorialitate“, menţionează sursa citată.

Senatorul PNL susţine că liderul PDL Vasile Blaga „nu înţelege nimic din ce se întâmplă în justiţie“ şi că acesta „are memorie selectivă, ignorând faptul că instituţia judecătorului de cameră preliminară a fost adoptată în această formă încă din anul 2007“.

Liderul PDL, Vasile Blaga, a declarat joi că Tudor Chiuariu are "idei năstruşnice" şi că se bucură că PSD nu a susţinut amendamentul propus de Chiuariu. PSD, împreună cu PDL, au votat împotriva amendamentului propus de senatorul PDL.

Vasile Blaga a ţinut să precizeze că această coincidenţă de vot nu înseamnă o apropiere de PSD. „Aici nu înseamnă că mergem cu PSD! Vă spun încă o dată: mergem cu toţi cei care susţin Codurile în forma discutată de UE şi în forma în care au fost ele prezentate de ministrul din acea vreme, domnul Predoiu, susţinute de către guvernele PDL, iar pentru a ne respecta obligaţiile faţă de UE, pentru a respecta aceste proiecte de legi democratice, facem alianţă cu oricine!“, a spus Blaga.

Amendamentul senatorului PNL Tudor Chiuariu, care a fost votat în plenul Camerei Deputaţilor, prevedea ca judecătorii să decidă dacă dosarele sunt sau nu trimise în judecată pe fond, şi nu procurorii, cum se întâmpla până acum.

Amendamentul este următorul: „Judecătorul de cameră preliminară este judecătorul care, în cadrul instanţei, potrivit competenţei acesteia: verifică legalitatea şi aparenţa de temeinicie a trimiterii în judecată dispuse de procuror“. Modificarea constă în cuvântul „temeinicie“, care adaugă în atribuţiile judecătorilor de cameră preliminară şi controlul asupra probelor care trimit o persoană în faţa instanţei de judecată.

Pe aceeaşi temă:

Amendamentul lui Chiuariu a trecut. Judecătorii hotărăsc cine este trimis în judecată

Comisia de revizuire a Constituţiei. Discriminarea pentru orientarea sexuală, interzisă în noua Constituţie

Chiuariu: „Parlamentul poate chema la audieri şefii Parchetului, după noua Constituţie“



 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite