Cei mai harnici şi cei mai leneşi parlamentari

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sebastian Ghiţă este parlamentul cu cea mai slabă activitate, potrivit raportului. FOTO Mediafax
Sebastian Ghiţă este parlamentul cu cea mai slabă activitate, potrivit raportului. FOTO Mediafax

Înainte de începerea ultimei sesiuni parlamentare, „Raportul privind indicele activităţii parlamentare“ arată că deputaţii Valeriu Zgonea şi Tudor Ciuhodaru au fost cei mai activi parlamentari, în timp ce la polul opus se află deputatul Sebastian Ghiţă.

„Raportul privind indicele agregat al activităţii parlamentare“ realizat de cercetătoarele Ana-Maria Ungheanu şi Ana-Maria Iatcu prezintă o analiză a activităţii aleşilor din Legislativ. Criteriile după care au fost clasificaţi parlamentarii sunt, în ordine: iniţiativele legislative, luările de cuvânt, declaraţiile politice, întrebările şi interpelările, precum şi moţiunile. Media ponderată a acestora dau indicele agregat al activităţii parlamentare (IAP). 

Cei mai activi politicieni, potrivit IAP, sunt: fostul preşedinte al Camerei Deputaţilor Valeriu Zgonea, cu un IAP de 1015,15, urmat de deputatul PSD Tudor Ciuhodaru, cu un indice agregat al activităţii parlamentare de 673.3, şi liberalul Dumitru Oprea,cu un IAP de 499.2.  În top 5 se mai află actualul preşedinte al Camerei Deputaţilor, Florin Iordache, dar şi senatorul ALDE Cristiana Anghel. 

La polul opus se află în topul parlamentarilor cu cel mai scăzut indice agregat al activităţii parlamentare sunt aleşi care şi-au încetat mandatul din anii precedenţi, aşa cum e cazul Oanei Niculescu-Mizil (cu un IAP de 0.25) sau de George Becali (un IAP de 0.75). Apropiat de cei doi se află un deputat teoretic activ, dar practic, fără prea multe dovezi ale muncii sale în Parlament. E vorba de fostul deputat PSD Sebastian Ghiţă, acum independent, cu un IAP de 0.85.

Vasluiul, exemplul pozitiv

IAP pentru Camera Deputaţilor are o valoare medie de 44,21. În medie, fiecare reprezentat al Camerei Deputaţilor a avut până la 15 august 2016 câte 51 de iniţiative legislative, 72 de luări de cuvânt, 27 de declaraţii politice, 32 de întrebări şi interpelări şi 6 moţiuni semnate.  IAP mediu pentru Senat este de 54.39, ceea ce înseamnă că fiecare senator al României a avut în medie câte 54 de iniţiative legislative, 114 de luări de cuvânt, 16 declaraţii politice, 43 întrebări şi interpelări şi 3 moţiuni semnate.

Prin urmare, potrivit Raportului Indicelui agregat al Activităţii Parlamentare din 2016 „cei 179 de senatori au fost cu 23% mai harnici decât cei 416 deputaţi. IAP pentru Camera Deputaţilor are o valoare medie de 44.21, în timp ce IAP mediu pentru Senat este de 54.39“.

La nivel de grupuri parlamentare, cea mai intensă activitate a avut-o PNL, dacă exceptăm indicele agreat al activităţii parlamentare al neafiliaţilor care, în prezent, l-a depăşit pe cel al celorlalte partide. Astfel, dacă PNL are în prezent un IAP de 51.67, neafiliaţii depăşesc 62.5.  Cel mai inactiv grup este UDMR, încă de la primul raport privind activitatea parlamentarilor aceştia fiind liderii acestei contraperformanţe.

Pe de altă parte, calculul pe judeţe arată că, din punctul de vedere al valorii medii IAP obţinut de senatorii şi deputaţii trimişi în Parlamentul României, primul loc e situat Vasluiul. Valoarea medie a deputaţilor şi senatorilor vasluieni este de 101,13. Aşadar, în medie, parlamentarii vasluieni au avut 65 de iniţiative legislative, 191 luări de cuvânt, 120 de declaraţii politice, 64 de interpelări şi întrebări parlamentare şi 4 moţiuni semnate.  La polul opus se află judeţul Mehedinţi, cu o valoare medie IAP  de 19.66.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite