Ce urmează după căderea Guvernului Grindeanu. Cine se încălzeşte pentru Palatul Victoria

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderul PSD Liviu Dragnea caută o soluţie de încredere pentru funcţia de premier, după ce Sorin Grindeanu i-a ieşit din cuvânt. Dar totul depinde de preşedintele Klaus Iohannis. Iată cine pleacă favorit în cursa pentru Palatul Victoria.

Imediat după ce moţiunea de cenzură a trecut, Mădălina Dobrovolschi, purtătorul de cuvânt al preşedintelui Klaus Iohannis, a anunţat că partidele vor fi chemate luni pentru consultări în vederea desemnării noului premier. De ce abia luni? Şeful statului participă în aceste zile la Consiliul European de la Bruxelles, în marja summitului având programată şi o întâlnire cu preşedintele Franţei, Emmanuel Macron.

PSD a programat deja o şedinţă a  Comitetui Executiv – for ce reuneşte toţi vicepreşedinţii şi liderii din teritoriu – pentru a decide cu ce nume de premier vor merge Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu la Cotroceni. „Eu am patru variante de premier. Sunt şi bărbaţi, şi femei“, a spus Liviu Dragnea, după moţiunea de cenzură, fără să dezvăluie nume.

Potrivit unor surse din PSD, cele mai mare şanse pentru Palatul Victoria le are europarlamentarul PSD Viorica Dăncilă, una dintre apropiatele lui Liviu Dragnea, originară din Teleorman. De altfel, un prim semnal a fost dat deja în acest sens de Gabriela Firea, la rândul ei fidelă lui Dragnea, care a pledat pentru un viitor premier femeie. Întrebat ce i-ar recomanda viitorului prim-ministru, Sorin Grindeanu a spus: „Să nu creadă în prietenia cu Liviu Dragnea“. „Viorica Dăncilă n-ar avea aceste emoţii. E unul dintre oamenii în care Dragnea are cea mai mare încredere. E un fel de Sevil Shhaideh“, au declarat pentru „Adevărul“ surse social-democrate. O altă variantă pentru funcţia de premier luată în calcul de Liviu Dragnea ar fi Carmen Dan, actualul ministru de Interne, tot una dintre apropiatele sale, şi tot din Teleorman.

Cum va juca Iohannis?

În condiţiile în care moţiunea de cenzură a trecut la o diferenţă de doar opt voturi, cu ajutorul parlamentarilor ce reprezintă minorităţile naţionale, Liviu Dragnea a fost întrebat de jurnalişti dacă PSD şi ALDE mai au majoritate în Parlament. „ În 2012, noi am dat jos guvernul Ungureanu cu trei voturi peste limita cerută, azi avem mult mai multe voturi. Nu se pune problema majorităţii pentru instalarea noului guvern şi susţinerea lui”, a spus liderul PSD.

Potrivit unor surse politice, Liviu Dragnea se bazează şi pe voturile UDMR, dar şi, din nou, pe cele 17 voturi ale minorităţilor naţionale, care de fiecare dată se poziţionează de partea Puterii. De partea cealaltă, liberalii vor consulta mai întâi filialele, apoi vor stabili cu ce propunere merg la Cotroceni. Teoretic, Klaus Iohannis are libertate totală în a desemna noul premier: poate respecta propunerea venită de la PSD, poate alege varianta Opoziţiei sau poate veni el însuşi cu un nume. Însă Iohannis nu s-a dovedit până acum preşedinte-jucător, aşa că, foarte probabil, va accepta varianta PSD, cu condiţia să nu repete episodul Sevil Shahideh, când propunerea ridica probleme de siguranţă naţională. De asemenea, preşedintele a declarat că nu va numi decât o persoană integră. Potrivit legii, premierul desemnat de preşedinte are la dispoziţie 10 zile să formeze Guvernul. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite