Ce spune ministrul Educației despre testarea psihologică a candidaților la președinție. „Să ne educăm poporul și tinerii”

0
Publicat:

Ministrului Educației și Cercetării, Daniel David, s-a pronunțat pe tema posibilității introducerii testării psihologice/psihiatrice a candidaților care vizează funcția de președinte.

Daniel David a fost întrebat dacă testarea psihologică se impune pentru prezidențiale FOTO: Mediafax
Daniel David a fost întrebat dacă testarea psihologică se impune pentru prezidențiale FOTO: Mediafax

Ministrul Daniel David, autorul monografiei „Psihologia poporului român”, a fost solicitat în cadrul emisiunii „În fața ta” de la Digi 24 să se pronunțe, având în vedere pregătirea sa profesională, pe o temă care nu se discută pentru prima dată în spațiul public. 

„Credeți că ar trebui introdus un examen psihologic sau chiar psihiatric pentru candidații la președinția României?” - a fost întrebat oficialul. Ministrul nu a ocolit răspunsul, ci a spus tranșant „Nu”, explicând, în schimb, ce este necesar să se întâmple în societatea românească astfel încât să nu ajungă în funcții importante oameni care nu ar avea ce să caute acolo.

„Oamenii au realizat ei că e ceva în neregulă cu acel candidat” 

„Nu. Nu pentru că eu, ca om de știință implicat în aceste domenii, știu că concluziile noastre sunt probabilistice și s-ar putea să ți se pară că cineva are problemele pe care le punem în lege și de fapt să fie o eroare de diagnostic. Și nu mi se pare corect să-i afectezi, ca să spun așa, dreptul constituțional de a candida”, a afirmat David.

Este necesar, în schimb, a adăugat Daniel David, să creștem nivelul educației. „Dar altceva trebuie să facem. Să ne educăm poporul și tinerii, să nu mai punem zone de analfabetism funcțional atât de urșor în societate, prin educație bună, ca oamenii să-și dea seama. Fiindcă totdeauna așa a funcționat democrația, oamenii au realizat ei că e ceva în neregulă cu acel candidat și l-au sancționat la vot. Asta este atitudinea mea”, a spus ministrul.

Daniel David a mai vorbit în cadrul emisiunii despre planurile cadru puse în dezbatere la sfârșitul lunii ianuarie, subliniind că teama cea mai mare a profesorilor, anume aceea că se reduce din numărul de ore pentru diverse discipline, nu este fondată; despre motivele pentru care nu s-a putut pune în practică, la începutul acestui an, promisiunea creșterilor salariale negociate; despre diagnoza care se realizează la nivelul ministerului, rezultate urmând să fie făcute publice în luna mai; despre necesitatea de a se interveni pentru îmbunătățirea calității actului educațional în mediul rural ; despre folosirea tehnologiei în actul de predare etc. 

Politică

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite