Video Ce se așteaptă de la întâlnirea delegației Congresului american cu Ilie Bolojan și Marcel Ciolacu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Președintele interimar Ilie Bolojan s-a întâlnit marți, 15 aprilie, cu delegrația Congresului american, care a ajuns luni la București. Aceasta va participa, de asemenea, la întâlniri oficiale și cu premierul Marcel Ciolacu și reprezentanți ai Parlamentului.

Ilie Bolojan se întâlnește azi cu delegația Congresului american FOTO Inquam Photos
Ilie Bolojan se întâlnește azi cu delegația Congresului american FOTO Inquam Photos

UPDATE 14.30: Administrația Prezidențială a transmis că „în cadrul întrevederii, au fost abordate principalele domenii ale Parteneriatului Strategic dintre România și Statele Unite, cu accent pe componenta de securitate, cooperarea economică și perspectivele de dezvoltare ale relației bilaterale”.

În acest context, „președintele Ilie Bolojan a reafirmat angajamentul ferm al României față de Parteneriatul Strategic cu Statele Unite, subliniind că acesta reprezintă un element-cheie al politicii externe și al arhitecturii de securitate națională”.

Șeful interimar al statului a subliniat și importanța prezenței americane în România. Un alt subiect de pe agenda discuțiilor a fost și procesul electoral din 2024. Potrivit Administrației, „președintele interimar a precizat că România a învățat lecțiile necesare și că instituțiile statului sunt angajate să asigure desfășurarea corectă și transparentă a alegerilor, în deplin acord cu standardele democratice”. 

„Astăzi, am avut o întâlnire excelentă cu delegația Congresului SUA, condusă de Vern Buchanan. Am convenit să ne intensificăm eforturile pentru a dezvolta și promova în continuare parteneriatul nostru strategic solid Romînia-SUA, în special în cooperarea în domeniul apărării, legăturile de afaceri și investițiile”, a transmis Ilie Bolojan pe X. 

Așteptările privind aderarea la Visa Waiver 

Un alt subiect prioritar al discuțiilor l-a constituit evoluția procesului de includere a României în Programul Visa Waiver. Ilie Bolojan a transmis că acest obiectiv reprezintă o prioritate a agendei bilaterale și o așteptare a cetățenilor români. România își exprimă întreaga disponibilitate de a colabora cu autoritățile americane pentru finalizarea acestui proces într-un termen rezonabil și cu un rezultat pozitiv”, a mai informat Administrația Prezidențială.

Discuțiile au privit și situația economică, fiind „subliniat interesul comun pentru dezvoltarea dimensiunii economice a Parteneriatului Strategic, prin atragerea de investiții americane și extinderea cooperării comerciale. În contextul actual al economiei românești, există un potențial semnificativ de aprofundare a relațiilor economice bilaterale”.

UPDATE 13.00: Potrivit informațiilor „Adevărul”, membrii delegației SUA au fost deschiși, discuția cu președintele interimar Ilie Bolojan fiind una prietenoasă, dincolo de diplomația clasică. 

Delegații au transmis că doresc continuarea și întărirea parteneriatului dintre SUA și România. De asemenea, nu există nicio preocupare legată de retragerea trupelor americane; politica strategică militară a SUA rămâne neschimbată.

De altfel, au dat asigurări privind sprijinul anulării vizelor pentru români în SUA. 

Potrivit informațiilor „Adevărul”, un alt subiect discutat a fost anularea alegerilor de la finalul anului trecut. În legătură cu acest subiect nu au exprimat îngrijorări referitor la scrutinul din luna mai și au fost mulțumiți de clarificările oferite de președintele interimar. 

UPDATE 11.30: Președintele interimar Ilie Bolojan i-a primit marți, 15 aprilie, la Cotroceni, pe membrii delegație SUA. 

La întâlnire, Bolojan este însoțit de Luminița Odobescu și Cristian Diaconescu, foști miniștri de Externe și actuali consilieri.  

***

Administraţia Prezidenţială a anunţat că la ora 11:00 are loc primirea unei delegaţii din partea Congresului Statelor Unite ale Americii, de către preşedintele interimar Ilie Bolojan, la Palatul Cotroceni, potrivit News.ro.

Premierul Marcel Ciolacu va avea la 16:00 întrevederea cu delegaţia Congresului Statelor Unite ale Americii.

Reprezentanţii Congresului SUA urmează să aibă o întâlnire şi cu parlamentarii români.

Deplasarea are loc pe fondul scrutinului prezidențial de luna viitoare și al blocării de către SUA a ridicării vizelor pentru cetățenii români.

Din delegație fac parte patru congresmeni republicani și patru democrați: Vern Buchanan (Republican, Florida), Neal Dunn (Republican, Florida), Andy Ogles (Republican, Tennessee), Anna Paulina Luna (Republican, Florida), Dina Titus (Democrat, Nevada), Ilhan Omar (Democrat, Minnesota), Lloyd Doggett (Democrat, Texas) și Ted Lieu (Democrat, California)”, conform responsabililor Administrației Prezidențiale din Republica Moldova.

Din delegaţie fac parte republicanul Vern Buchanan, preşedinte al Parteneriatului pentru democraţie al Camerei Reprezentanţilor, democrata Dina Titus, Lloyd Doggett, democrat, Ted Lieu, democrat, Neal Dunn, republican, Ilhan Omar, democrat, Anna Paulina Luna, republicană şi Andy Ogles, republican, au precizat surse oficiale.

Luni, delegaţia s-a aflat la Chişinău, unde s-a întâlnit cu preşedintele Republicii Molddova, Maia Sandu.

România va da garanții și răspunsuri

Consilierul prezidențial Cristian Diaconescu a precizat, vineri, că vor fi abordate subiecte precum strategia de securitate la Marea Neagră, inițiată de Congresul SUA anul trecut, dar și teme legate de alegerile anulate, despre care România va oferi răspunsuri și garanții.

„Vom discuta și despre alegerile anulate. Suntem pregătiți. Vom da și răspunsuri în legătură cu ce s-a întâmplat, dar și garanții în legătură cu ce se va întâmpla. E un pas înainte”, a declarat Cristian Diaconescu, la Antena3 CNN.

Acesta susține că, în prezent, există un dialog între România și SUA, explicând că „pe fond nu s-a schimbat nimic”, însă a avertizat că nu există „garanții pentru ziua de mâine” și că „nu trebuie să ne culcăm pe o ureche”.

Fostul ministru de Externe a spus că e important să se arate opiniei publice că există interes în ceea ce priveşte dialogul româno-american. „Din punctul nostru de vedere, faptul că vom avea, în perioada următoare, un dialog direct, public, reprezintă un pas înainte”, a conchis Diaconescu.

Politică

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite