Ce planuri au partidele de la guvernare pentru revizuirea Constituţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Partidele din coaliţie au planuri îndrăzneţe privind revizuirea Constituţiei FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Partidele din coaliţie au planuri îndrăzneţe privind revizuirea Constituţiei FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Partidele din coaliţia de guvernare au planuri mari în ceea ce prieşte revizuirea Constituţiei, în programul Cabinetului Cîţu fiind trecute mai multe obiective care vizează modificarea Legii fundamentale, de la interdicţia candidaturii persoanelor condamnate penal definitiv la schimbarea modului de alegere a judecătorilor Curţii Constituţionale.

Primul mare obiectiv din programul de guvernare este trecerea de Parlament a iniţiativei cetăţeneşti „Fără penali în funcţii publice”, pentru ca ulterior să fie organizat referendumul pentru revizuirea Constituţiei astfel încât să existe interdicţia candidaturii în administraţia locală, pentru Parlament sau pentru funcţia de preşedinte al României a persoanelor condamnate definitiv la închisoare.

Promisiunea guvernanţilor este ca referendumul pentru schimbarea Constituţiei să aibă loc în primele trei luni după încetarea pandemiei de COVID-19. De asemenea, pentru a implementa referendumul din mai 2019, Puterea vrea ca în Constituţie să fie prevăzut faptul că prin OUG nu pot fi modificare legile de organizare judiciară şi nici cele care stabilesc infracţiunile şi pedepsele. Mai mult, guvernanţii ar vrea ca în Constituţie să fie stabilit şi faptul că ordonanţele de urgenţă pot fi atacate la CCR şi de alţi actori instituţionali, nu doar de Avocatul Poporului, însă nu e clar cine ar fi acei actori instituţionali.

Miza de la CCR

Al treilea obiectiv este reformarea CCR „în sensul eliminării acelor factori care au condus la politizarea deciziilor acestui organism fundamental într-o democraţie”. Guvernanţii ar trebui să se grăbească în acest caz, deoarece în 2022 are loc numirea a trei judecători noi, fiindcă vor ajunge la final de mandat Valer Dorneanu, Daniel Morar şi Mona Pivniceru.

Nu în ultimul rând, partidele din coaliţie vor formarea unei comisii parlamentare care până la sfârşitul lui 2021 să vină şi cu alte propuneri privind revizuirea Constituţiei. Important de menţionat e faptul că, pentru a revizui Constituţia, forma proiectului final trebuie să treacă cu două treimi în ambele Camere, ceea ce înseamnă că va fi nevoie şi de sprijinul PSD, partidele aflate la putere având susţinerea a doar aproximativ 55% dintre parlamentari.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite