CCR: Numărul minim de persoane prevăzut de lege pentru fondarea unui partid politic, neconstituţional

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Curtea Constituţională FOTO Mediafax
Curtea Constituţională FOTO Mediafax

Judecătorii Curţii Constituţionale  au stabilit, joi, că articolul de lege care stabileşte numărul minim de membri fondatori care trebuie să fie prezenţi pe lista cu semnăturile de susţinere pentru înregistrarea unui partid politic este neconstituţional.

CCR a admis, joi, excepţia de neconstituţionalitate ridicată de Petru Cristian Bulumac, Ionuţ Valentin Cucu, Claudiu Nicolae Mărginean, în calitate de membri fondatori ai Partidului Pirat România. Astfel, magistraţii au stabilit, cu majoritate de voturi, că dispoziţiile art.19 alin. (3) din Legea partidelor politice nr.14/2003 încalcă Legea fundamentală.

Textul de lege declarat neconstituţional de judecătorii CCR stabileşte că lista semnăturilor de susţinere pentru înregistrarea unui partid politic "trebuie să cuprindă cel puţin 25.000 de membri fondatori, domiciliaţi în cel puţin 18 din judeţele ţării şi municipiul Bucureşti, dar nu mai puţin de 700 de persoane pentru fiecare dintre aceste judeţe şi municipiul Bucureşti".

Urmează ca Decizia CCR să fie pusă în acord cu Legea partidelor politice, odată ce motivarea acesteia va fi publicată în Monitorul Oficial.

Parlamentarii au decis deja, de altfel, în Comisia de Cod Electoral, să modifice legea astfel încât o formaţiune să poată fi înfiinţată şi cu trei membri.

PoliticăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite