CCR a respins superimunitatea parlamentarilor. Modificările la Codul penal, neconstituţionale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Modificările la Codul Penal adoptate de Camera Deputaţilor în 10 decembrie 2013 sunt neconstituţionale, a decis, astăzi, Curtea Constituţională.

Judecătorii Curţii Constituţionale au discutat, miercuri, sesizarea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi cele ale PDL privind modificările la Codul Penal adoptate de Camera Deputaţilor în 10 decembrie 2013.

În urma analizării modificărilor aduse Codului Penal, Curtea Constituţională a decis că acestea sunt neconstituţionale.

Augustin Zegrean, preşedintele CCR, a precizat, înainte de şedinţa Curţii, că problema funcţionarilor publici este o chestiune de interepetare. „ Aici este, până la urmă, un joc de cuvinte. Ei spun că nu sunt funcţionari publici, nu aceasta este tema aici în discuţia asta. Problema este că situaţia funcţionarilor publici este reglementată într-o lege a funcţionarilor publici - vorbim de 188 -, dar aici este vorba de funcţionari publici în general. Codul Penal are o altă viziune asupra funcţionarilor publici. O să desluşim asta“, a spus Zegrean.

Întrebat dacă cei care dau banii înapoi după ce fac abuz în serviciu ar trebuui să fie scutiţi de pedeapsă, Zegrean a spus: „După ei, da“

În 12 decembrie, ÎCCJ a decis să sesizeze Curtea Constituţională cu privire la modificările aduse Codului penal care au fost aprobate în „marţea neagră“ de Camera Deputaţilor. 

Decizia a fost luată de Secţiile Unite ale Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, convocate joi de preşedintele ÎCCJ.

„Secţiile Unite ale Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, legal constituite, au hotărât sesizarea Curţii Constituţionale pentru a se pronunţa asupra aspectelor de neconstituţionalitate cuprinse în Legea pentru modificarea şi completarea unor acte normative şi la Legea pentru modificarea art. 253/1 din Codul penal", se arată într-un comunicat de presă al ICCJ, informează Mediafax.
 

Sesizarea ce va fi trimisă Curţii Constituţionale vizează neconstituţionalitatea dispoziţiilor articolului I punctul 5 şi articolului II punctul 3 din Legea pentru modificarea şi completarea unor acte normative, precum şi a dispoziţiilor articolului unic din Legea pentru modificarea articolului 253 indice 1 din Codul penal, în raport cu prevederile articolului 16 alineatul 1 din Constituţie, precum şi cu prevederile articolului 11 alineatele 1 şi 2 din legea fundamentală.

Preşedintele Vasile Blaga a anunţat joi că PDL a sesizat Curtea Constituţională (CCR) cu privire la modificările aduse Codului Penal de către Parlament. „PDL a depus astazi la Curtea Constituţională două sesizări de neconstituţionalitate referitoare la modificările Codului Penal operate de majoritatea USL. Prima dintre ele se referă la articolul 253 care reglementează condiţii speciale pentru o categorie de aleşi în ce priveşte conflictul de interese. Cea de a doua sesizare se referă la articolul 147 Cod penal prin care parlamentarii au fost scoşi din rândul funcţionarilor publici dar şi la articolul 309 referitor la prejudiciul cauzat prin comiterea de infracţiuni“, a declarat Blaga într-o conferinţă de presă.

Camera Deputaţilor a adoptat marţi, în calitate de cameră decizională,  un proiect de lege, amendat pe sub mână, prin care parlamentarii, preşedintele ţării şi profesiunile liberale sunt scoşi din categoria funcţionarilor publici. Această modificare apare în Amendamentele asupra proiectului de Lege pentru abrogarea art. 74 din Codul Penal. DNA susţine că parlamentarii judecaţi pentru corupţie ar fi achitaţi, iar cei din închisoare eliberaţi.

Miza acestor modificări este una imensă. Prin scoaterea acestor categorii din rândul funcţionarilor publici, aceştia nu vor mai putea fi cercetati de DNA sau Parchet pentru fapte de coruptie care se aplică funcţionarilor publici, de exemplu abuzul în serviciu, luarea de mită, traficul de influenţă, dar şi alte fapte cum ar fi conflictul de interese.Proiectul de lege a fost votat in plenul Camerei Deputaţilor.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite